Kamerstuk 33996-68

Nader gewijzigd amendement van de leden Segers en Mei Li Vos ter vervanging van nr. 47 dat regelt dat het uitzenden van gokprogramma's op een open televisieprogrammakanaal niet is toegestaan

Dossier: Wijziging van de Wet op de kansspelen, de Wet op de kansspelbelasting en enkele andere wetten in verband met het organiseren van kansspelen op afstand

Gepubliceerd: 4 juli 2016
Indiener(s): Mei Li Vos (PvdA), Gert-Jan Segers (CU)
Onderwerpen: financieel toezicht financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33996-68.html
ID: 33996-68
Origineel: 33996-47

49,3 %
48,0 %
Voor: Jasper van Dijk, Henk Krol, Joël Voordewind, Erik Ronnes, Mohammed Mohandis, Madeleine van Toorenburg, Roelof Bisschop, Sjoera Dikkers, Mustafa Amhaouch, Eric Smaling, Marianne Thieme, Ronald van Raak, Marith Volp, Loes Ypma, Lea Bouwmeester, Grace Tanamal, Jaco Geurts, Jacques Monasch, Ed Groot, Carola Schouten, Mei Li Vos, Ahmed Marcouch, Khadija Arib, Nine Kooiman, Henk van Gerven, Jeroen Recourt, Agnes Mulder, Harry van Bommel, Michel Rog, Emile Roemer, Manon Fokke, Renske Leijten, Elbert Dijkgraaf, Sadet Karabulut, Sybrand van Haersma Buma, Marit Maij, Hanke Bruins Slot, Agnes Wolbert, Pieter Omtzigt, Duco Hoogland, Keklik Yücel, Farshad Bashir, Arnold Merkies, Mona Keijzer, Jan Vos, Tjeerd van Dekken, Michiel Servaes, Lutz Jacobi, Henk Nijboer, Angelien Eijsink, John Kerstens, Attje Kuiken, Roelof van Laar, Kees van der Staaij, Tanja Jadnanansing, Albert de Vries, Otwin van Dijk, Joyce Vermue, Carla Dik-Faber, Raymond Knops, Gert-Jan Segers, Astrid Oosenbrug, Paul Ulenbelt, Eppo Bruins, Martijn van Helvert, Sharon Gesthuizen, Diederik Samsom, Roos Vermeij, onbekend kamerlid, Tjitske Siderius, Frank Wassenberg, Michiel van Nispen, Henk Leenders, onbekend kamerlid
Tegen: Louis Bontes, Joost Taverne, Linda Voortman, André Bosman, Sjoerd Potters, Leendert de Lange, Mark Harbers, Norbert Klein, Ronald Vuijk, Han ten Broeke, Rik Grashoff, Pia Dijkstra, Anouchka van Miltenburg, Betty de Boer, Arno Rutte, Ton Elias, Helma Neppérus, Steven van Weyenberg, Barry Madlener, Fleur Agema, Ybeltje Berckmoes-Duindam, Bas van 't Wout, onbekend kamerlid, Halbe Zijlstra, Perjan Moors, Johan Houwers, Liesbeth van Tongeren, Sietse Fritsma, Jesse Klaver, Vera Bergkamp, Karin Straus, Barbara Visser, Reinette Klever, Harm Beertema, Anne-Wil Lucas-Smeerdijk, Lilian Helder, Wouter Koolmees, Sjoerd Sjoerdsma, Paul van Meenen, Michiel van Veen, Rudmer Heerema, Alexander Pechtold, Ingrid de Caluwé, Judith Swinkels, Roland van Vliet, Raymond de Roon, Brigitte van der Burg, Fred Teeven, Stientje van Veldhoven, Anoushka Schut-Welkzijn, Dion Graus, Jeroen van Wijngaarden, Remco Bosma, Ockje Tellegen, Aukje de Vries, Machiel de Graaf, Salima Belhaj, Malik Azmani, Tamara van Ark, Geert Wilders, Kees Verhoeven, Pieter Duisenberg, Foort van Oosten, Hayke Veldman, Roald van der Linde, Helma Lodders, Erik Ziengs, Fatma Koşer Kaya, Chantal Nijkerken-de Haan, Remco Dijkstra, Martin Bosma, onbekend kamerlid
Niet gestemd: Selçuk Öztürk, Sultan Günal-Gezer, Joram van Klaveren, Tunahan Kuzu

Nr. 68 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN SEGERS EN MEI LI VOS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 47

Ontvangen 4 juli 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel B een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ba

Na artikel 1a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1b

  • 1. Het is verboden om op een open televisieprogrammakanaal als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Mediawet 2008, programma’s aan te laten bieden waarin gelegenheid wordt geboden om deel te nemen aan een kansspel als bedoeld in artikel 1, onder a, van deze wet.

  • 2. Het is een publieke media-instelling of een commerciële media-instelling als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Mediawet 2008, verboden televisieprogramma’s uit te zenden waarin gelegenheid wordt geboden om deel te nemen aan een kansspel als bedoeld in artikel 1, onder a, van deze wet.

II

In artikel I, onderdeel EE, wordt in artikel 35a, eerste lid, na «de artikelen 1, eerste lid, onder a, b en d, tweede lid,» ingevoegd: 1b,.

Toelichting

Dit amendement regelt dat het niet toegestaan is op een open tv-zender een gokprogramma uit te zenden. Dit verbod geldt niet alleen voor legale aanbieders en niet-legale aanbieders van kansspelen, maar tevens voor alle media-instellingen die onder de Mediawet 2008 vallen. Dat is in lijn met de wens die een Kamermeerderheid uitsprak in de motie Segers-Vos (Kamerstukken II, 33 750 VI, nr. 72.) Daarin werd de regering gevraagd in de Wet op de kansspelen te blijven voorkomen dat een open tv-zender gokprogramma’s kan uitzenden. Het aanbieden van gokspellen op een open tv-zender is niet behulpzaam bij het tegengaan van gokverslaving en draagt niet bij aan bescherming van de consument.

Handhaving van de bepalingen die hierboven zijn voorgesteld vindt plaats door de Kansspelautoriteit. Dat is een wijziging ten opzichte van het eerdere amendement onder nr. 17, waarin het Commissariaat van de Media als toezichthouder was aangewezen. De Kansspelautoriteit kan een publieke of commerciële omroep en een legale of niet-legale aanbieder van kansspelen een bestuurlijke boete opleggen of een last onder bestuursdwang.

Het amendement houdt een verbod in om op een open televisieprogrammakanaal programma’s uit te zenden en uit te laten zenden die de gelegenheid geven om deel te nemen aan een kansspel. Dat geldt voor zowel een online-kansspel als een ander kansspel. Trekkingen van een loterij vallen niet onder de reikwijdte van dit amendement, omdat de deelnemers voorafgaand aan de uitzending en via andere kanalen (de tabakswinkel) loten moeten kopen. Dit amendement ziet alleen op verslavingsgevoelige kansspelen en heeft geen betrekking op de reeds gangbare promotionele kansspelen, bijvoorbeeld een SMS-actie rondom een talentenjacht.

Segers Mei Li Vos