Stemming

Amendement van de leden Wiegman-van Meppelen Scheppink en Samsom over het niet verplicht opnemen van projecten of handelingen van nationaal belang in het beheerplan

52,0 %
48,0 %


SP

D66

PVV

Verdonk

CU

SGP

PvdA

CDA

PvdD

VVD

GL


32 127
Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

nr. 51
AMENDEMENT VAN DE LEDEN WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK EN SAMSOM

Ontvangen 12 november 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel 3.8, onderdeel B, onderdeel 1, wordt als volgt gewijzigd:

I

Onderdeel b komt te luiden:

Er wordt een volzin toegevoegd, luidende: Het beheerplan kan zulks ook doen ten aanzien van bij of krachtens algemene maatregel van bestuur aangewezen categorieën projecten en andere handelingen van nationaal belang in het gebied en daarbuiten.

II

Onderdeel c vervalt.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe de verplichting om projecten of handelingen van nationaal belang op te nemen in het beheerplan terug te brengen tot een mogelijkheid om dergelijke projecten op te nemen in het beheerplan.

Het verplicht opnemen van projecten van nationale betekenis brengt verschillende nadelen met zich mee. Het bevoegd gezag (in veel gevallen de provincie) wordt hierdoor verplicht nationale projecten te toetsen, een verantwoordelijkheid die eerst bij het Rijk lag. Dit toetsen is niet alleen een zware last vanwege de grootte van die projecten, maar ook omdat toetsing plaats moet vinden op het moment dat er een nieuw beheerplan moet worden opgesteld, in plaats van op het moment waarop alle details van het project bekend zijn en toetsing echt mogelijk is. Verplichte opname in het beheerplan zal leiden tot het tussentijds aanpassen van beheerplannen. Daar zijn lokale betrokkenen niet bij gebaat. Alle belanghebbenden moeten immers weer aan tafel schuiven om te zorgen dat hun belangen voldoende verankerd blijven. Bovendien is er een aanzienlijk risico dat de betrokkenen bij het beheerplan, in casu de gebruikers in het gebied, nadelen ondervinden van deze verplichting. Immers, in het beheerplan zullen corrigerende maatregelen getroffen moeten worden om het project mogelijk te maken zonder dat de instandhoudingsdoelen in gevaar komen.

In de oude situatie zou er voor het nationaal project een vergunning worden aangevraagd, waarbij in het project zelf gecorrigeerd of gecompenseerd wordt voor eventuele negatieve effecten. De last ligt dus vooral bij het nationale project, en veel minder bij de overige gebruikers.

Wiegman-van Meppelen Scheppink

Samsom


Amendement van de leden Wiegman-van Meppelen Scheppink en Samsom over het niet verplicht opnemen van projecten of handelingen van nationaal belang in het beheerplan

2009-11-12
Dossier: 32127
Indiener(s): Diederik Samsom (PvdA), Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU)
Onderwerpen: bestuur bouwnijverheid economie energie natuur en milieu organisatie en beleid ruimte en infrastructuur spoor verkeer waterkeringen en waterbeheer waterschappen
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32127-51.html