Kamerstuk 32127-78

Amendement van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink over het aanpassen van het bestemmingsplan aan het projectbesluit

Dossier: Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)


32 127
Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

nr. 78
AMENDEMENT VAN HET LID WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK

Ontvangen 12 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 3.24, onderdeel bA, komt te luiden:

bA

Artikel 3.13 komt te luiden:

Artikel 3.13

1. Binnen vier jaar nadat het projectbesluit onherroepelijk is geworden leggen burgemeester en wethouders een ontwerp voor een bestemmingsplan overeenkomstig dat projectbesluit ter inzage.

2. In afwijking van het eerste lid kan de gemeenteraad binnen een jaar nadat het projectbesluit onherroepelijk is geworden toepassing geven aan artikel 3.38.

3. De bevoegdheid tot het invorderen van rechten ter zake van door of vanwege het gemeentebestuur verstrekte diensten die verband houden met het projectbesluit, wordt opgeschort tot het tijdstip waarop dat besluit langs elektronische weg beschikbaar is gesteld, overeenkomstig de bij of krachtens algemene maatregel van bestuur gestelde regels. Deze bevoegdheid vervalt indien het besluit niet binnen twee maanden op de voorgeschreven wijze beschikbaar is gesteld.

Toelichting

Met dit amendement wordt beoogd de verplichting in stand te houden om – in geval van een projectbesluit – het bestemmingsplan daar binnen redelijke termijn aan te passen. Het is in het belang van de eigenaren, bewoners en gebruikers van het vastgoed alsmede van omwonenden dat er zo snel mogelijk een bestemmingsplan komt met de voor hen van belang zijnde bepalingen over gebruik en bouwmogelijkheden. Het is ongewenst om daarmee te wachten tot de eerstvolgende reguliere herziening van het bestemmingsplan omdat dat voor betrokkenen veel onzekerheid en belemmeringen oplevert. Aansluitend bij de huidige regeling in de Wro waar – in geval van meer projectbesluiten binnenéén bestemmingsplangebied – het bestemmingsplan binnen vier jaar moet worden aangepast, regelt dit amendement ook bij één projectbesluit aanpassing binnen (maximaal) vier jaar.

Wiegman-van Meppelen Scheppink