Kamerstuk 32127-66

Amendement Van der Staaij over het begrenzen van de provinciale bevoegdheid

Dossier: Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)


32 127
Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

nr. 66
AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER STAAIJ

Ontvangen 12 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 2.10 wordt na het vierde lid een lid toegevoegd, luidende: 4a. Op verzoek wordt een projectuitvoeringsbesluit in fasen verleend, in welk geval een projectuitvoeringsbesluit slechts betrekking heeft op de door de verzoeker aan te geven activiteiten in het kader van een project als bedoeld in artikel 2.9, eerste lid.

II

In artikel 2.10a wordt na «Provinciale staten kunnen» een zinsnede ingevoegd, luidende: , in het provinciaal belang,.

Toelichting

Het amendement maakt het mogelijk dat projectontwikkelaars ook op onderdelen of fasen van een project een projectuitvoeringsbesluit kunnen verzoeken. Als voor alle onderdelen en fasen van een groot bouwproject, maar één projectuitvoeringsbesluit vastgesteld kan worden, zou dit betekenen dat over uiteenlopende onderdelen, zowel planologische als bouwtechnische onderdelen, in één keer geoordeeld en besloten moet worden. Dat zou de onderbouwing en de houdbaarheid van het besluit en de inzet van het instrument onder druk zetten.

Met het amendement wordt ook gewaarborgd dat provinciale staten niet zomaar over de bestuurlijke vrijheid van gemeenten heen kunnen stappen, maar dat zij alleen op grond van een relevant en aantoonbaar provinciaal belang een projectuitvoeringsbesluit kunnen vaststellen.

Van der Staaij