32 127
Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

nr. 42
BRIEF VAN DE MINISTER PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 november 2009

Hierbij bied ik u inzake het voorstel van wet, houdende regels met betrekking tot de versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (hierna: Crisis- en herstelwet), het advies van het adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) aan (kamerstuk 32 127, nr. 35). In de nota naar aanleiding van het verslag is het kabinet reeds uitvoerig ingegaan op een aantal vragen en opmerkingen van uw Kamer die nu door Actal opnieuw aan de orde worden gesteld, met name ten aanzien van de kwantitatieve effecten en gevolgen van het wetsvoorstel. Hetzelfde geldt voor de kabinetsreactie op het advies van de Raad van State. Voor deze onderwerpen verwijs ik daarom kortheidshalve naar de nota naar aanleiding van het verslag en het nader rapport.

De Crisis- en herstelwet beoogt een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de gevolgen van de economische crisis en aan duurzaam herstel op langere termijn. Het wetsvoorstel schept hiertoe nieuwe voorwaarden en neemt, mede door vereenvoudigingen en moderniseringen, belemmeringen in wet- en regelgeving weg. Als gevolg van onder meer versnelling, uniformering en stroomlijning van besluitvormings-, beroeps-, onteigeningsen andere procedures en van verbetering van de handelingssnelheid van betrokken overheden, wordt een vermindering van administratieve lasten en regeldruk geëffectueerd. Door de vereenvoudiging en verkorting van bestuurlijke en juridische procedures zal naar onze verwachting de merkbare lastendruk aanmerkelijk afnemen.

Het is verheugend vast te stellen dat het college dit onderschrijft waar het vaststelt dat het wetsvoorstel minder belastende alternatieven bevat voor de huidige procedures en vervolgens voorstellen doet om te komen tot een permanente regeling en tot uitbreiding van het wetsvoorstel met verschillende onderwerpen. Een van die onderwerpen betreft de ICT-infrastructuur. Hierover zijn in het wetsvoorstel evenwel reeds enkele bepalingen opgenomen ten aanzien van projecten met betrekking tot glasvezels. Voorts vergt vereenvoudiging van aanvragen van subsidies en garantstellingen geen regeling in dit wetsvoorstel dat in zijn opzet beperkt is tot procedures die relevant zijn voor besluitvorming in het ruimtelijk domein.

De analyse van het college omvat een ondersteuning van het wetsvoorstel maar tegelijkertijd heeft het college op onderdelen een onvolledig beeld van de gevolgen van het wetsvoorstel voor de administratieve lasten van burgers en bedrijven. Het college noemt vier voorbeelden waarbij het, evenals het kabinet, een daling van administratieve lasten verwacht maar een kwantificering mist. Dit geldt eveneens voor het terrein van bezwaar en beroep. De vereenvoudigingen op dit gebied, zowel in procedurele voorschriften als door concentratie van beroep bij een instantie, zullen, naar het kabinet redelijkerwijs aanneemt, eveneens leiden tot een daling van administratieve lasten, zoals het college eveneens veronderstelt. Een precieze kwantificering van de onmiskenbaar en onbetwiste positieve effecten van onderdelen van het wetsvoorstel op de reductie van lastendruk, acht het kabinet niet alleen bewerkelijk maar bij de gebleken steun van het college voor deze onderdelen van het wetsvoorstel en het geboden tempo ook onvoldoende urgent en te belastend om te komen tot reallocatie van de beperkte capaciteit die beschikbaar en benodigd is voor de totstandkoming van dit wetsvoorstel.

Ten aanzien van een onderzoek naar (nog) minder belastende alternatieven, wijst het college er dan ook terecht op dat het spoedeisende karakter van de wet op dat punt nu evenmin uitgebreide studies toelaat. Dit neemt niet weg dat het kabinet gaarne het advies volgt om in het vervolgtraject expliciet aandacht te besteden aan de reductie van administratieve lasten bij het aanvragen van vergunningen voor bouwprojecten en de bepaling van geluidsgrenzen bij industrieterreinen.

Het kabinet heeft met waardering kennis genomen van het advies dat Actal op korte termijn heeft uitgebracht en geeft met deze brief uitvoering aan het advies uw Kamer te informeren. Zoals hierboven uiteen is gezet, zal het kabinet in het vervolgtraject eveneens uitvoering geven aan de concrete adviezen van Actal met betrekking tot de genoemde onderdelen van de Crisisen herstelwet.

De minister-president,

minister van Algemene Zaken,

J. P. Balkenende