Kamerstuk 32127-126

Gewijzigd amendement van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink ter vervanging van nr. 57 over een evaluatiebepaling over de onteigeningswet

Dossier: Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)


100,0 %
0,0 %

D66

VVD

GL

PVV

Verdonk

CDA

PvdD

SGP

PvdA

CU

SP


32 127
Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

nr. 126
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 57

Ontvangen 17 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 3.9 wordt na onderdeel O een onderdeel ingevoegd, luidende:

P

Na artikel VII wordt een Titel ingevoegd, luidende:

TITEL VIIA. EVALUATIE

Artikel 125

1. Onze Ministers van Justitie, van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Verkeer en Waterstaat zenden binnen drie jaar na de inwerkingtreding van de Crisis- en herstelwet aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en effecten in de praktijk van de artikelen 3.9, 3.10, onderdeel D, 3.12, onderdeel C, 3.13, 3.14, 3.23 en 3.24, onderdeel D, van die wet.

2. Binnen vijf jaar na de inwerkingtreding van de Crisis- en herstelwet wordt een voorstel van wet tot regeling van de in het eerste lid bedoelde onderwerpen ingediend bij de Staten-Generaal.

Toelichting

In de CHW wordt voorzien in een structurele aanpassing van het onteigeningsregime. De indiener is van mening dat voorkomen moet worden dat een structurele wijziging fundamenteel nadenken over het onteigeningsrecht in de weg staat. In het kader van het bestrijden van de gevolgen van de economische crisis en het bevorderen van een goed en duurzaam herstel van de economische structuur van Nederland, heeft een tijdelijk nieuw regime nut. Daarbij moet dan wel daadwerkelijk worden toegewerkt naar een volledige herziening van de onteigeningswet.

Daartoe wordt een bovenstaande bepalingen in de CHW opgenomen. Binnen drie jaar na inwerkingtreding van de CHW wordt een evaluatie naar de Kamer gezonden. Binnen vijf jaar na de inwerkingtreding van de CHW dient een voorstel van wet ter herziening van het onteigeningsregime bij de Kamer worden ingediend. De uitkomsten van de evaluatie van het «CHW-onteigeningsregime» kunnen in het nieuwe voorstel worden meegenomen.

Wiegman-van Meppelen Scheppink