Kamerstuk 32127-107

Gewijzigd amendement van het lid Van der Ham ter vervanging van nr. 79 over het voorkomen van een ongewenste toepassing van het standstill beginsel

Dossier: Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)


23,3 %
76,7 %

D66

PVV

CU

VVD

CDA

SGP

PvdA

SP

PvdD

GL

Verdonk


32 127
Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

nr. 107
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER HAM TER VERVANGING VAN DAT GERUKT ONDER NR. 79

Ontvangen 16 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 3.8, onderdeel Ia, wordt als volgt gewijzigd:

Aan artikel 19kd wordt een lid toegevoegd, luidende:

5. Het eerste lid, onderdeel b, is uitsluitend van toepassing, indien:

a. het bevoegd gezag een beleidsregel heeft vastgesteld en gepubliceerd over het opleggen van verplichtingen als bedoeld in artikel 19ke, tweede lid, onderdeel a of b, aan degenen die de in het eerste lid, onderdeel b, bedoelde handelingen verrichten, of

b. verplichtingen als bedoeld in onderdeel a zijn voorgeschreven in een algemeen verbindend voorschrift als bedoeld in artikel 19ke, derde lid.

Toelichting

In dit extra lid wordt zeker gesteld dat geen ontwikkelingen zijn toegestaan zolang door het bevoegd gezag – meestal de provincies – ter zake geen beleidsregels of algemene voorschriften zijn vastgesteld. Het is immers van belang dat als een bedrijf uitbreidt of als nieuwvestiging plaatsvindt, deze ontwikkeling past binnen het samenhangende beleid gericht op de realisatie van de instandhoudingsdoelstelling. Voorkomen moet worden dat gebruikmaking van depositieruimte die wordt gecreëerd door bijvoorbeeld technische maatregelen leidt tot een standstillsituatie, terwijl het veelal aangewezen zal zijn dat per saldo in het gebied een reductie wordt bereikt. Door te eisen dat ter zake van de wijze waarop de instandhoudingsdoelstellingen worden gerealiseerd eerst een duidelijk kader is geschapen, wordt voorkomen dat nadat de uitbreiding of nieuwvestiging is gerealiseerd, aanvullende of andere investeringen nodig blijken te zijn om de natuurdoelen te halen. Dit ook met het oog op de rechtszekerheid.

Van der Ham