Kamerstuk 32127-73

Amendement van het lid Ouwehand over het laten vervallen van experimenteer bepalingen

Dossier: Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)


22,7 %
77,3 %

SGP

Verdonk

VVD

PvdD

PVV

SP

PvdA

GL

CU

D66

CDA


32 127
Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

nr. 73
AMENDEMENT VAN HET LID OUWEHAND

Ontvangen 12 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Hoofdstuk 2, afdeling 2, vervalt.

II

In artikel 5.10, derde lid, vervalt onderdeel b.

Toelichting

Het kabinet heeft niet of onvoldoende duidelijk gemaakt waar zij op doelt bij «experimenten» waarbij afgeweken kan worden van wettelijke regels en normen. De gehanteerde criteria zijn daartoe veel te weinig specifiek of zelfs helemaal niet nader gedefinieerd. Naar mening van de indiener is het wel duidelijk dat het niet zal gaan om projecten die de duurzaamheid bevorderen, aangezien werkelijk duurzame ontwikkelingen nooit een dermate beslag zullen leggen op de milieugebruiksruimte dat daarvoor de genoemde wetten buiten werking gesteld moeten worden. Tevens is niet duidelijk op welke wijze er uiteindelijk aan de normen voldaan kan worden, nog wat de sanctie is wanneer de milieunormen niet gehaald worden. De indiener wijst verder op de zeer reële kans op grote juridische onzekerheden, en is aldus van mening dat noch een duurzame leefomgeving, noch de rechtszekerheid van burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties gediend is met genoemde afdeling.

Ouwehand