Kamerstuk 32127-117

Gewijzigd amendement van het lid Vendrik ter vervanging van dat gedrukt onder nr. 25 over het invoegen van een nahangprocedure

Dossier: Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)


26,0 %
74,0 %

GL

PVV

PvdA

CU

VVD

SGP

CDA

PvdD

SP

D66

Verdonk


32 127
Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

nr. 117
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VENDRIK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 25

Ontvangen 16 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 1.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

2. Een krachtens het eerste lid vastgestelde algemene maatregel van bestuur wordt aan de beide kamers der Staten-Generaal overgelegd. Hij treedt in werking op een tijdstip dat nadat vier weken na de overlegging zijn verstreken bij koninklijk besluit wordt vastgesteld, tenzij binnen die termijn door of namens een der kamers of door tenminste een vijfde van het grondwettelijk aantal leden van een der kamers de wens te kennen wordt gegeven dat het onderwerp van de algemene maatregel van bestuur bij wet wordt geregeld. In dat geval wordt een daartoe strekkend voorstel van wet zo spoedig mogelijk ingediend. Indien het voorstel van wet wordt ingetrokken of indien een van de beide kamers van de Staten-Generaal besluit het voorstel niet aan te nemen, wordt de algemene maatregel van bestuur ingetrokken.

Toelichting

Door de regering bij algemene maatregel van bestuur (categorieën van) ruimtelijke en infrastructurele projecten en wettelijke voorschriften te laten toevoegen aan de bijlagen van deze wet, zet de Kamer zichzelf buitenspel. De reikwijdte van de wet wordt met het artikel tot in het oneindige opgerekt en de regering wordt een vrijbrief verschaft naar eigen inzicht wetten en projecten toe te voegen. Om haar rol als medewetgever te kunnen vervullen, kan het parlement een dergelijk verregaande en ongeclausuleerde bevoegdheid niet aan de regering overlaten. Derhalve wordt een zware nahang procedure toegevoegd.

Vendrik