Stemming

Nader gewijzigd amendement van het lid Omtzigt c.s. ter vervanging van nr. 28 over expliciet verbod op LSD en EPD voor zorgverzekeraars, op te leggen boetes en mogelijkheid verzekerden om polis op te zeggen

99,3 %
0,0 %


Verdonk

VVD

GL

SP

PvdA

SGP

PvdD

CU

CDA

PVV

D66


31 466
Wijziging van de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg in verband met de elektronische informatieuitwisseling in de zorg

nr. 49
NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 28

Ontvangen 19 februari 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel C, wordt artikel 13b, eerste lid, als volgt gewijzigd:

1. De punt aan het slot van onderdeel b wordt vervangen door een puntkomma.

2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

c. meldt de Nederlandse Zorgautoriteit, bedoeld in de Wet marktordening gezondheidszorg, elk vermoeden van overtreding van artikel 13ha.

II

In artikel I, onderdeel C, wordt na artikel 13h een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 13ha

1. De zorgverzekeraar:

a. heeft geen toegang tot de voorzieningen van het landelijk schakelpunt;

b. heeft geen toegang tot zorginformatiesystemen die, anders dan via het landelijk schakelpunt, op elkaar zijn aangesloten of waarvan meer dan één zorgaanbieder gebruik kan maken; en

c. verwerkt geen gegevens uit het elektronisch patiëntendossier of uit een zorginformatiesysteem als bedoeld in onderdeel b;

behalve voor zover dit noodzakelijk is voor de uitvoering van zijn zorgverzekeringen of voor zijn wettelijke taak.

2. Bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald welke gegevens voor de uitvoering van zorgverzekeringen of onderdelen daarvan noodzakelijk zijn

III

In artikel I, onderdeel H wordt in artikel 16a de zinsnede «13f tot en met 13i» telkens vervangen door: 13f tot en met 13h, 13i.

IV

Na artikel IV wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel IVA

De Wet marktordening gezondheidszorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. De punt aan het slot van onderdeel f wordt vervangen door een puntkomma.

2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

g. toezicht op de naleving door de ziektekostenverzekeraar van artikel 13ha van de Kaderwet elektronische zorginformatieuitwisseling.

B

Na artikel 89 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 89a

1. De zorgautoriteit legt een bestuurlijke boete op aan een ziektekostenverzekeraar die artikel 13ha van de Kaderwet elektronische zorginformatieuitwisseling overtreedt.

2. De boete voor een afzonderlijke overtreding bedraagt ten hoogste € 100 000.

3. De zorgautoriteit maakt een besluit tot het opleggen van een bestuurlijke boete ingevolge het eerste lid openbaar, nadat het rechtens onaantastbaar is geworden.

4. De zorgautoriteit doet van de openbaarmaking, bedoeld in het derde lid, onverwijld mededeling aan de ziektekostenverzekeraar, aan de betrokken verzekeringnemers en aan de betrokken verzekerden.

5. Indien een besluit tot het opleggen van een bestuurlijke boete, als bedoeld in het eerste lid, openbaar wordt gemaakt binnen vijf jaar nadat een eerder besluit tot het opleggen van een bestuurlijke boete, als bedoeld in dat lid, openbaar is gemaakt, meldt de zorgautoriteit dit bij de openbaarmaking.

6. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld over de wijze en inhoud van de openbaarmaking en over de wijze en inhoud van de mededeling door de zorgautoriteit.

V

Na artikel V wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel VA

Artikel 7 van de Zorgverzekeringswet wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het vijfde lid tot zesde lid, wordt het vierde lid vervangen door:

4. Een verzekeringnemer kan zijn zorgverzekering opzeggen binnen zes weken, nadat:

a.  hij een mededeling als bedoeld in artikel 89a, vierde lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg over zijn zorgverzekeraar heeft ontvangen, of

b. artikel 89a, vijfde lid, van laatstgenoemde wet is toegepast.

5. De opzegging, bedoeld in het tweede of vierde lid, gaat in op de eerste dag van de tweede kalendermaand volgende op de dag waarop de verzekeringnemer heeft opgezegd.

2. In het zesde lid (nieuw) wordt «vierde lid» vervangen door: vijfde lid.

Toelichting

De zorgverzekeraar dient onder geen beding toegang te hebben tot het landelijk schakelpunt, regionale zorgsystemen en tot de gegevens in het elektronische patiëntendossier. Dit amendement maakt het verbod expliciet.

Bij de eerste overtreding kan de minister een boete opleggen, die openbaar gemaakt moet worden. Verder kunnen de verzekerden, wiens polis het betreft, de zorgverzekering opzeggen.

Bij een tweede overtreding binnen vijf jaar hebben alle verzekeringsnemers van de zorgverzekeraar het recht om de zorgverzekering op te zeggen. Zo is geborgd dat het elektronisch patiëntendossier gebruikt wordt voor medische toepassingen en niet voor risicoselectie.

Volledigheidshalve merken wij op dat de mededeling genoemd in artikel 89a van de Wet marktordening gezondheidszorg geen besluit is als bedoeld in artikel 1:3 van de Awb.

Omtzigt

Vermeij

Wiegman-van Meppelen Scheppink

Van der Vlies

Sap

Zijlstra

Agema

Gerkens


Nader gewijzigd amendement van het lid Omtzigt c.s. ter vervanging van nr. 28 over expliciet verbod op LSD en EPD voor zorgverzekeraars, op te leggen boetes en mogelijkheid verzekerden om polis op te zeggen

2009-02-19
Dossier: 31466
Indiener(s): Bas van der Vlies (SGP), Arda Gerkens (SP), Fleur Agema (PVV), Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU), Halbe Zijlstra (VVD), Roos Vermeij (PvdA), Jolande Sap (GL), Pieter Omtzigt (CDA)
Onderwerpen: netwerken openbare orde en veiligheid organisatie en beleid recht ruimte en infrastructuur staatsrecht zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31466-49.html