Kamerstuk 32123-X-49

Schadeafhandeling met betrekking tot het Apache-ongeval in de Bommelerwaard

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 26 november 2009
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting burgerlijk recht defensie financiƫn internationaal luchtvaart recht verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-X-49.html
ID: 32123-X-49

32 123 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2010

nr. 49
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2009

Inleiding

Tijdens het wetgevingsoverleg Materieel van 9 november jl. (Kamerstuk 32 123 X, nr. 33) heb ik toegezegd de Kamer te informeren over de nog openstaande schadeclaims met betrekking tot het Apache-ongeval in de Bommelerwaard.

Achtergrond

Op woensdag 12 december 2007 heeft zich tijdens een vlucht met een Apache gevechtshelikopter van het Commando luchtstrijdkrachten een ongeval voorgedaan waarbij hoogspanningskabels zijn geraakt. Als gevolg daarvan is de stroomvoorziening in de Tieler- en Bommelerwaard tot vrijdagavond 14 december 2007 onderbroken geweest, en hebben particulieren en bedrijven hiervan helaas schade ondervonden. In totaal zijn ruim 8000 schademeldingen ontvangen van zowel particulieren als bedrijven. Het totaal geclaimde bedrag bedraagt ruim € 34 miljoen. De dienst Regelingen van het ministerie van LNV handelt namens Defensie de schade af.

Schadeafhandeling particulieren

Vlak na het ongeval is prioriteit gegeven aan de schadeafhandeling van de particulieren. Deze schademeldingen waren over het algemeen eenvoudig van aard en konden relatief snel worden afgewikkeld. Naar de stand van half november jl. zijn 5348 schademeldingen van particulieren ontvangen en is in totaal ongeveer € 1,9 miljoen aan schade geclaimd. Van deze schademeldingen zijn 1302 meldingen gearchiveerd zonder tot uitkering te komen.

Het ging hier om dubbele meldingen of meldingen die later door gedupeerden zelf zijn ingetrokken, bijvoorbeeld omdat de schade al door een verzekeraar was vergoed. Ook heeft de dienst Regelingen meldingen afgewezen omdat ze geen relatie hadden met de stroomstoring.

Aan 4046 particulieren is een vaststellingsovereenkomst verstuurd met daarin een voorstel tot schadevergoeding. In totaal hebben 2308 particulieren deze overeenkomst voor akkoord ondertekend waarna zij de vergoeding hebben ontvangen. De overige 1 738 particulieren hebben ondanks een rappel nog niet op het schikkingsvoorstel gereageerd. Het is niet bekend waarom van zoveel particulieren een reactie is uitgebleven. Het vermoeden bestaat dat veel van hen de schade al van een verzekeraar uitgekeerd hebben gekregen en dit niet aan de dienst Regelingen hebben gemeld.

Schadeafhandeling bedrijven

Naar de stand van half november jl. zijn 2678 schademeldingen van bedrijven ontvangen en is in totaal ongeveer € 32 miljoen aan schade geclaimd. Van deze schademeldingen zijn 875 meldingen gearchiveerd zonder tot uitkering te komen. Het ging hier om dubbele meldingen of meldingen die later door de gedupeerden zelf zijn ingetrokken, bijvoorbeeld omdat deze schade aldoor verzekeraars was vergoed. Ook heeft de dienst Regelingen meldingen afgewezen omdat deze geen relatie hadden met de stroomstoring.

Half november jl. was aan 1764 bedrijven een vaststellingsovereenkomst verstuurd met daarin een voorstel tot schadevergoeding. Intussen hebben 1523 bedrijven deze overeenkomst voor akkoord ondertekend en hebben zij een schadevergoeding ontvangen. Tot nu toe hebben 241 bedrijven het ontvangen voorstel nog niet ondertekend. De dienst Regelingen is met ongeveer 60 van deze bedrijven in gesprek over de omvang van het voorstel. Voor zover er nog geen overeenstemming is over de omvang van het schikkingsvoorstel, biedt de dienst Regelingen aan het bedrag waarover geen discussie bestaat al uit te keren. Van dit aanbod wordt in de praktijk echter niet of nauwelijks gebruik gemaakt.

Van ongeveer 180 van de 241 bedrijven die een voorstel tot schadevergoeding hebben ontvangen is nog niets vernomen. Deze bedrijven worden momenteel telefonisch benaderd door de Dienst Regelingen met het verzoek om een reactie op het schikkingsvoorstel. In ruim 100 van deze voorstellen is het geclaimde bedrag gelijkluidend aan het aangeboden bedrag. Deze dossiers wachten dus alleen nog op het akkoord van gedupeerden. Het merendeel van deze bedrijven heeft al in 2008 het schikkingsvoorstel toegestuurd gekregen maar heeft tot dusver niet gereageerd.

De dienst Regelingen en het ministerie van Defensie werken momenteel nog aan 28 schademeldingen van bedrijven. Deze bedrijven hebben nog geen schikkingsvoorstel ontvangen omdat het om relatief complexe dossiers gaat en er bij deze bedrijven nog een contra-expertise wordt uitgevoerd. Dit gebeurt in overleg met de desbetreffende bedrijven. Daarnaast is Defensie nog in overleg met elf verzekeringsmaatschappijen.

Het bovenstaande is als volgt in een tabel weergegeven (stand half november):

BedrijvenAantallenDetails
Ontvangen claims2 678 
Gearchiveerd875dubbele claims, intrekkingen, afwijzingen
Schikkingsvoorstel verstuurd1 764 
Schikkingsvoorstel akkoord1 523schadevergoeding is uitgekeerd
Schikkingsvoorstel nog niet akkoord241± 60: overleg DR omvang schikkingsvoorstel ± 180: nog geen reactie, DR rappelleert ± 100: geclaimd bedrag = schikkingsbedrag
Nog geen schikkingsvoorstel verstuurd28in behandeling, contra-expertise in overleg met gedupeerden
Overleg verzekeraars11 

Discussiepunten bedrijven

Het overleg met gedupeerden over de omvang van de aangeboden schadeloosstelling betreft veelal het niet vergoeden van reguliere loonkosten, het niet voldoende aannemelijk kunnen maken van de volledige omvang van de schademelding en het toerekenen van eigen schuld. Reguliere loonkosten komen alleen voor vergoeding in aanmerking voor zover deze zijn gemaakt om opgelopen productieachterstanden in te halen. Voor de vaststelling van de schadeomvang is de dienst Regelingen afhankelijk van de onderbouwing door de gedupeerden. Onder omstandigheden kan sprake zijn van «eigen schuld» van de benadeelde wegens het niet of niet tijdig zorgen voor toereikende noodvoorzieningen. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat in voorkomend geval de omvang van de vergoedingsplicht kan worden verminderd. Afhankelijk van het soort bedrijf en het moment waarop maatregelen zijn genomen, wordt daarom bij sommige dossiers een zeker percentage eigen schuld toegepast. Defensie en de dienst Regelingen gaan hier zeer zorgvuldig mee om. Van de 241 nog niet geretourneerde schikkingsvoorstellen is in ongeveer een vijfde deel van de gevallen een zeker percentage eigen schuld in mindering gebracht op het aangeboden schikkingsbedrag. In alle gevallen dat er nog discussie bestaat over het schikkingsvoorstel probeert de dienst Regelingen in overleg met de gedupeerde alsnog tot overeenstemming te komen.

Tot slot

Samenvattend zijn de 5348 schadeclaims van particulieren vrijwel allemaal afgehandeld. Van de ruim 2678 schademeldingen van bedrijven resteren naast de gearchiveerde en al uitbetaalde dossiers op dit moment 241 schikkingsvoorstellen waarmee de gedupeerden nog niet akkoord zijn gegaan. Met betrekking tot 28 schademeldingen wordt vanwege de complexiteit van de schademelding nog aan een schikkingsvoorstel gewerkt. Daarnaast zijn er elf schademeldingen van verzekeraars waarover nog geen overeenstemming is bereikt. Om alle schademeldingen volledig te kunnen afhandelen, is en blijft de medewerking van gedupeerden onontbeerlijk. De dienst Regelingen is afhankelijk van de informatie van gedupeerden.

Uiteindelijk moet de dienst overeenstemming bereiken met gedupeerden over de omvang van het aangeboden schikkingsbedrag en moet de vaststellingsovereenkomst voor akkoord worden ondertekend, voordat de afhandeling van een schademelding is voltooid.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries