Kamerstuk 31466-19

Amendement van het lid Omtzigt c.s. over expliciet verbod op toegang tot het LSP en EPD voor zorgverzekeraars

Dossier: Wijziging van de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg in verband met de elektronische informatieuitwisseling in de zorg


31 466
Wijziging van de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg in verband met de elektronische informatieuitwisseling in de zorg

nr. 19
AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT C.S.

Ontvangen 22 januari 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, wordt na onderdeel G een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ga

Na artikel 16 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 16aa

1. De zorgverzekeraar maakt geen gebruik van de voorzieningen bedoeld in artikel 13a, eerste lid, en heeft geen beschikking over het gehele of gedeeltelijke elektronisch patiëntendossier of de gehele of gedeeltelijke gebruiksregistratie van een cliënt, tenzij dit noodzakelijk is voor de uitvoering van zijn wettelijke taak.

2. Onze Minister is bevoegd een zorgverzekeraar een bestuurlijke boete van ten hoogste € 100 000 op te leggen voor iedere overtreding van het eerste lid.

3. Onze Minister maakt een besluit tot het opleggen van een bestuurlijke boete als bedoeld in het tweede lid openbaar, nadat het rechtens onaantastbaar is geworden.

4. Onze Minister doet van de openbaarmaking bedoeld in het derde lid onverwijld mededeling aan de zorgverzekeraar en aan de betrokken verzekeringnemers.

5. Onze Minister doet van de openbaarmaking bedoeld in het derde lid onverwijld mededeling aan de zorgverzekeraar en aan alle verzekeringnemers die met deze zorgverzekeraar een zorgverzekering hebben gesloten, indien nog geen vijf jaar zijn verlopen sinds de dag dat een eerder besluit tot het opleggen van een bestuurlijke boete als bedoeld in het tweede lid aan deze zorgverzekeraar rechtens onaantastbaar is geworden.

6. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld over de wijze en inhoud van de openbaarmaking en over de wijze en inhoud van de mededeling door Onze Minister.

II

Na artikel II wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel IIA

Aan artikel 7 van de Zorgverzekeringswet worden drie leden toegevoegd, luidende:

6. Een verzekeringnemer die een mededeling als bedoeld in artikel 16aa, vierde of vijfde lid, van de Kaderwet elektronische zorginformatieuitwisseling over een zorgverzekeraar heeft ontvangen, kan binnen zes weken na dagtekening van deze mededeling de zorgverzekering dan wel de zorgverzekering die hij voor een ander heeft gesloten bij deze zorgverzekeraar opzeggen.

7. Een verzekeringnemer die een mededeling als bedoeld in artikel 16aa, vierde of vijfde lid, van de Kaderwet elektronische zorginformatieuitwisseling over een zorgverzekeraar heeft ontvangen, kan binnen zes weken na dagtekening van deze mededeling tevens de ziektekostenverzekering opzeggen die hij met deze zorgverzekeraar heeft gesloten ter aanvulling van zijn zorgverzekering dan wel ter aanvulling van de zorgverzekering die hij voor een ander bij deze zorgverzekeraar heeft gesloten.

8. De opzegging, bedoeld in het zesde en zevende lid, gaat in op de eerste dag van de tweede kalendermaand volgende op de dag waarop de verzekeringnemer heeft opgezegd.

Toelichting

De zorgverzekeraar dient onder geen beding toegang te hebben tot het LSP en tot de gegevens in het EPD. Dit amendement maakt het verbod expliciet.

Bij de eerste overtreding kan de minister een boete opleggen, die openbaar gemaakt moet worden. Verder kunnen de verzekerden, wiens polis het betreft, de zorgverzekering en de aanvullende verzekering opzeggen.

Bij een tweede overtreding binnen vijf jaar hebben alle verzekeringsnemers van de zorgverzekeraar het recht om de zorgverzekering en de aanvullende polis op te zeggen. Zo is geborgd dat het elektronisch patiëntendossier gebruikt wordt voor medische toepassingen en niet voor risicoselectie.

Op artikel 16aa van de Kaderwet elektronische zorginformatieuitwisseling wordt op dezelfde wijze toezicht gehouden als op artikel 16a van genoemde wet. Volledigheidshalve merken wij op dat de mededeling genoemd in artikel 16aa van de Kaderwet elektronische zorginformatieuitwisseling geen besluit is als bedoeld in artikel 1:3 van de Awb.

Omtzigt

Vermeij

Wiegman-van Meppelen Scheppink

Van der Vlies

Sap

Zijlstra

Agema

Gerkens