Stemming

Gewijzigd amendement van de leden Inge van Dijk en Strolenberg ter vervanging van nr. 7 over een verduidelijking in de bevoegdheid van de rekenkamer

87,9 %
11,4 %


Omtzigt

PvdD

PVV

CDA

CU

BBB

GL

SGP

VVD

SP

FVD

JA21

Groep Van Haga

Fractie Den Haan

DENK

PvdA

BIJ1

Volt

D66


Nr. 17 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN INGE VAN DIJK EN STROLENBERG TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 7

Ontvangen 25 mei 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel F, wordt «Aan artikel 182 worden een lid toegevoegd, luidende:» vervangen door «Artikel 182 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «gevoerde bestuur» telkens vervangen door «gevoerde beleid».

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:».

II

Aan artikel I, onderdeel G, onder 5, wordt toegevoegd «en wordt «gevoerde bestuur» telkens vervangen door «gevoerde beleid»».

III

In artikel II, onderdeel D, wordt «Aan artikel 183 worden een lid toegevoegd, luidende:» vervangen door «Artikel 183 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «gevoerde bestuur» telkens vervangen door «gevoerde beleid».

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:».

IV

Aan artikel II, onderdeel E, onder 5, wordt toegevoegd «en wordt «gevoerde bestuur» telkens vervangen door «gevoerde beleid»».

V

In artikel IIa, onderdeel B, wordt in het voorgestelde artikel 97a, eerste lid, «gevoerde bestuur» telkens vervangen door «gevoerde beleid».

Toelichting

Dit amendement brengt een verduidelijking aan in de bevoegdheid van de rekenkamer(commissies). De rekenkamer is nu al bevoegd om onderzoek te verrichten naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van «het door het gemeentebestuur gevoerde bestuur». In de praktijk blijkt bij gemeenten echter niet altijd duidelijk te zijn wat onder «het gevoerde bestuur» dient te worden verstaan. Dit amendement maakt duidelijk dat de bevoegdheid ruim moet worden opgevat: beleidsvoorbereiding, -vorming, -vaststelling, -uitvoering en -effecten vallen hieronder, maar ook het functioneren van de ambtelijke organisatie, die het gemeentebestuur bij zijn taakvervulling ten dienste staat, en de politieke organisatie van de gemeente. Ook de politieke organisatie en de ambtelijke organisatie die het gemeentebestuur ondersteunt kunnen worden onderworpen aan rekenkameronderzoek. (Zie ook C.J.N. Versteden, art. 182 Gemw, aant. 4, in: De Gemeentewet en haar toepassing.) Eenzelfde verduidelijking wordt aangebracht in artikel 183 van de Provinciewet en in het met het onderhavige wetsvoorstel voorgestelde artikel 97a van de Waterschapswet.

Inge Van Dijk Strolenberg


Gewijzigd amendement van de leden Inge van Dijk en Strolenberg ter vervanging van nr. 7 over een verduidelijking in de bevoegdheid van de rekenkamer

2022-05-25
Dossier: 35298
Indiener(s): Inge van Dijk (CDA), Mark Strolenberg (VVD)
Onderwerpen: bestuur financiƫn gemeenten organisatie en beleid provincies
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35298-17.html