Stemming

Amendement van het lid Van Velzen over verhoging van de subsidie voor Gezin in Balans van Humanitas voor het jaar 2009 met € 92.000 euro, ten behoeve van moeders in detentie en hun kinderen

31,3 %
68,7 %


PVV

SP

PvdD

CU

VVD

PvdA

Verdonk

SGP

CDA

GL

D66


31 700 VI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2009

nr. 24
AMENDEMENT VAN HET LID VAN VELZEN

Ontvangen 3 november 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 13 Rechtshandhaving, criminaliteitsbestrijding en terrorismebestrijding worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 92 (x € 1000).

II

In artikel 13 Rechtshandhaving, criminaliteitsbestrijding en terrorismebestrijding worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 92 (x € 1000).

Toelichting

Moeders in detentie en hun kinderen zijn een kwetsbare groep, en hebben specifieke zorg nodig. Gezin in Balans van Humanitas biedt opvoedings-ondersteuning en gezinsbegeleiding in combinatie met maatschappelijke re-integratie voor (ex)-gedetineerde moeders. Dit amendement beoogt de subsidie voor Gezin in Balans van Humanitas (operationele doelstelling 13.4) voor het jaar 2009 uit te breiden met € 92 000 incidenteel, zodat Moeder-Kind bezoeken in meer penitentiaire inrichtingen mogelijk worden en de opvoedingstrainingen aan moeders in detentie behouden blijven. Vanuit het belang van het kind is het essentieel dat de relatie tussen moeder en kind gedurende de periode van afwezigheid door detentie zoveel mogelijk intact blijft. De huidige mogelijkheden van contact tussen moeder en kind tijdens detentie zijn zeer beperkt. Zowel praktische als financiële obstakels staan het contact tussen moeder en kind in de weg. Moeder-kind bezoeken zijn belangrijk en moeten worden uitgebreid naar meer penitentiaire inrichtingen. Dit amendement maakt dit mogelijk. Daarnaast kan met dit amendement de opvoedingstrainingen aan moeders in detentie behouden blijven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat gedetineerde moeders en hun kinderen behoefte hebben aan specifieke ondersteuning binnen detentie en na detentie, zoals «Moeders in detentie en de omgang met hun kinderen» (Verwey Jonker, 2007), en «Jong geleerd, fout gedaan» (CBS, 2008). Dekking voor dit voorstel wordt gevonden binnen de niet-juridisch verplichte bedragen van artikel 13.

Van Velzen


Amendement van het lid Van Velzen over verhoging van de subsidie voor Gezin in Balans van Humanitas voor het jaar 2009 met € 92.000 euro, ten behoeve van moeders in detentie en hun kinderen

2008-11-03
Dossier: 31700-VI
Indiener(s): Krista van Velzen (SP)
Onderwerpen: begroting financiën jongeren openbare orde en veiligheid organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VI-24.html