Kamerstuk 33966-51

Amendement van het lid Karabulut over geven van instemmingsrecht van huurders bij fusies en het aangaan van verbindingen.

Dossier: Wijziging van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting


Nr. 51 AMENDEMENT VAN HET KARABULUT C.S.

Ontvangen 9 december 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel D, wordt als volgt gewijzigd:

1. Na de aanhef wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 01. Aan het eerste lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: Zij dient een zodanig verzoek niet in dan nadat de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder, aan haar hebben medegedeeld dat zij met de toelating instemmen.

2. Onderdeel 1 wordt als volgt gewijzigd:

a. Onderdeel b komt te luiden:

  • b. vervalt in de eerste volzin «, en de in het belang van de huurders van de woongelegenheden van de betrokken vereniging of stichting werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder» en.

b. In onderdeel c vervalt:, organisaties en commissies.

II

In artikel I, onderdeel F, wordt na artikel 21, tweede lid, onderdeel a, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • aa. de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder, niet met de verbinding instemmen;.

III

Artikel I, onderdeel J, onderdeel 1, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «twee leden» vervangen door: drie leden.

2. Na het tweede lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. De raad van toezicht benoemt geen bestuurders dan nadat de in het belang van de huurders van de woongelegenheden van de toegelaten instelling werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder aan hem hebben medegedeeld dat zij met die voorgenomen benoeming instemmen.

IV

Artikel I, onderdeel AQ, wordt als volgt gewijzigd:

1. Na onderdeel 1 wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 1a. Aan het tweede lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: Zij dient een zodanig verzoek niet in dan nadat de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder, aan haar hebben medegedeeld dat zij met de voorgenomen fusie instemmen.

2. In onderdeel 2 wordt «In het derde lid, onderdeel c, wordt» vervangen door «In het derde lid:

  • a. wordt aan het slot van onderdeel a de puntkomma vervangen door «, en»;

  • b. vervalt onderdeel b, onder verlettering van onderdeel c tot onderdeel b;

  • d. wordt in onderdeel b (nieuw)».

Toelichting

Huurders zijn de primaire belanghebbenden bij de toegelaten instelling. Het is dan ook wenselijk dat zij via de huurdersorganisatie een wettelijk geregeld instemmingsrecht krijgen bij belangrijke beslissingen over fusies, (behoudens de situatie waarin acute financiële redding nodig is) en het aangaan van verbindingen. Met dit amendement wordt een belangrijke aanbeveling van de parlementaire enquête woningcorporaties over de versterking van de positie van de huurder en de vergroting van de maatschappelijke legitimatie overgenomen.

Karabulut Monasch Verhoeven Schouten Knops