Kamerstuk 32123-A-95

Voortgangsrapportage Minder Hinder Hoofdwegennet derde kwartaal 2009

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 19 januari 2010
Indiener(s): Camiel Eurlings (minister verkeer en waterstaat) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn natuur en milieu organisatie en beleid verkeer weg
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-A-95.html
ID: 32123-A-95

32 123 A
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2010

nr. 95
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 januari 2010

Hierbij treft u de rapportage Minder Hinder aan over het derde kwartaal van 2009. Zoals ik in mijn rapportage over het tweede kwartaal heb aangegeven (2009–2010, 32 123 A, nr. 4) volgt de rapportage Minder Hinder de rapportage Groot Onderhoud op welke u van mij ontvangen heeft in de periode 2006 t/m 1ste kwartaal 2009. Met de rapportage Minder Hinder houd ik u op de hoogte van de resultaten die Rijkswaterstaat boekt om de hinder als gevolg van wegwerkzaamheden te beperken.

In deze rapportage ga ik achtereenvolgens in op de volgende onderwerpen:

• Ontwikkeling files ten gevolge van wegwerkzaamheden;

• Flankerende maatregelen;

• Beleving door weggebruikers;

• Communicatie;

• Planning werkzaamheden (bijlage).1

Ontwikkeling files ten gevolge van wegwerkzaamheden

In het derde kwartaal van 2009 is 10,5% van de filezwaarte veroorzaakt door wegwerkzaamheden (zie figuur). De totale filezwaarte door wegwerkzaamheden over de eerste drie kwartalen van 2009 komt daarmee op 6,9%. Dit is beneden de met uw Kamer afgesproken norm van 10%.

In absolute zin is in het derde kwartaal de filezwaarte door wegwerkzaamheden met 50 duizend kilometerminuten toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar; van 200 duizend naar 250 duizend kilometerminuten. Oorzaak van deze stijging is een toename van het aantal wegwerkzaamheden en een daling van de reguliere files in de vakantieperiode.

De zwaarste files door werkzaamheden stonden in het derde kwartaal van 2009 op de A2 van Utrecht naar ’s Hertogenbosch en vice versa. Specifieke locaties zijn Rosmalen (22 duizend km.min.), Kerkdriel richting ’s Hertogenbosch (14 duizend km.min.) en Kerkdriel richting Utrecht (12 duizend km.min.). Ook was er veel hinder bij Empel (11 duizend km.min) en Culemborg richting ’s Hertogenbosch (6 duizend km.min).

Bovengenoemde cijfers zijn gebaseerd op registratie en analyse van het Verkeerscentrum Nederland (VCNL) en de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) welke beide onderdelen zijn van Rijkswaterstaat. Inbegrepen zijn alle wegwerkzaamheden in het kader aanleg en beheer en onderhoud

Figuur: Het aandeel filezwaarte door wegwerkzaamheden ten opzichte van de totale filezwaarte uitgesplitst per kwartaal.

kst-32123-A-95-1.png

Flankerende maatregelen

Wanneer bij grootschalige werkzaamheden de kans op aanzienlijke hinder groot is, wordt gezocht naar alternatieven maatregelen voor de weggebruiker.

vanAnaarBeter-kaartje

Ook in het derde kwartaal van 2009 is ingezet op het aanbieden van openbaar vervoer tegen gereduceerd tarief. Met het vanAnaarBeter-kaartje kan er in de weekenden met het openbaar vervoer langs wegwerkzaamheden worden gereisd. In het derde kwartaal is deze maatregel op een drietal trajecten ingezet, waarbij in totaal 17 210 kaartjes zijn verkocht.

Spitsmijden A12

Op de A12 is het project spitsmijden gestart. Tussen Gouda en Zoetermeer zijn in verband met wegwerkzaamheden de rijstroken versmald en geldt er een snelheidsbeperking. Om de hinder die dit veroorzaakt te verminderen wil Rijkswaterstaat automobilisten verleiden om de ochtendspits richting Den Haag te mijden. Wie niet rijdt in de ochtendspits krijgt een financiële vergoeding. Inmiddels telt het project spitsmijden A12 4 700 deelnemers.

Beleving door weggebruikers

Door middel van belevingsonderzoeken wordt vanaf 2006 ieder kwartaal de mate van tevredenheid van automobilisten en vrachtwagenchauffeurs gemeten over de wijze waarop Rijkswaterstaat wegwerkzaamheden uitvoert. Ook in het derde kwartaal van 2009 is er weer een belevingsonderzoek gedaan.

Een meerderheid van de weggebruikers (62%) is tevreden over de manier waarop de hinder door wegwerkzaamheden wordt beperkt. De tevredenheid is ongeveer gelijk aan de tevredenheid in het 2e kwartaal van 2009 (64%).

Veel voorkomende ergernissen van weggebruikers op het hoofdwegennet zijn:

• Hinderlijk rijgedrag van medeweggebruikers (gestegen van 10% in het tweede kwartaal naar 15% in het derde)

• Te laat aangeven van wegwerkzaamheden (gestegen van 11% procent in het tweede kwartaal naar 17% in het derde)

• Het onduidelijk/te laat aangeven van de toegestane snelheid (gedaald van 12% in het tweede kwartaal naar 2% in het derde).

Communicatie

In het derde kwartaal hebben 221 227 bezoekers de vanAnaarBeter-website bezocht. De drukste dag was 26 september met 7 753 bezoekers. Dit had te maken met de vele werkzaamheden die dat weekend plaatsvonden aan de A2, tussen knooppunt Deil en Den Bosch, en de A58 bij Eindhoven.

Voorafgaande aan de vakantie uittocht heeft Rijkswaterstaat meerdere persberichten uitgebracht om weggebruikers te attenderen op afsluitingen en eventuele alternatieven («U op vakantie, wij aan de slag»). Daarnaast werd op www.rijkswaterstaat.nl een zeer uitgebreid overzicht gegeven van de verwachtte hinder tijdens de vakantieperiode.

De landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800–8002 kreeg het derde kwartaal ruim 21 500 meldingen (telefoontjes, e-mail, via Postbus 51, etc.). Circa 7 500 van deze meldingen hadden betrekking op wegwerkzaamheden en de mogelijke hinder die dit veroorzaakt.

Komende periode

In het derde kwartaal zijn de voorbereidingen gestart om de wegwerkzaamheden in 2010 onder de aandacht van de automobilist te brengen. Zoals ik in mijn brief van 26 november 2009 (2009–2010, 29 385, nr. 58) heb aangegeven, wordt er in 2010 flink aan de weg gewerkt en zal alles op alles worden gezet om extra files te voorkomen. In bovengenoemde brief is aangegeven welke maatregelen Rijkswaterstaat neemt om de hinder te minimaliseren. In aanvulling hierop kan ik nog melden dat Rijkswaterstaat scherper toezicht houden op het tijdig afronden van wegwerkzaamheden door de aannemer, meestal na het uitvoeren van nachtelijk werk.

Met deze rapportage blijf ik u op de hoogte houden van het aandeel files welke veroorzaakt wordt door wegwerkzaamheden en de maatregelen die genomen worden om de hinder van wegwerkzaamheden te verminderen.

De minister van Verkeer en Waterstaat,

C. M. P. S. Eurlings


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.