Kamerstuk 32022-80

Gewijzigd amendement van de leden Uitslag en Voordewind ter vervanging van nr. 53 over het herintroduceren van een experimenteerbepaling

Dossier: Wijziging van de Drank- en Horecawet met het oog op de terugdringing van het alcoholgebruik onder met name jongeren, de voorkoming van alcoholgerelateerde verstoring van de openbare orde, alsmede ter reductie van de administratieve lasten


28,7 %
71,3 %

CU

SGP

PvdD

D66

PVV

PvdA

GL

CDA

VVD

SP


Nr. 80 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN UITSLAG EN VOORDEWIND TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 53

Ontvangen 28 juni 2011

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, komt onderdeel EE als volt te luiden:

EE

In § 6 wordt na artikel 40 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 40a

  • 1. Gemeenten kunnen bij gemeentelijke verordening, voor een periode van twee jaar, bij wijze van experiment afwijken van artikel 20, eerste en derde lid, in die zin dat de daarin gestelde leeftijdsgrens van 16 jaar kan worden verhoogd tot 18 jaar.

  • 2. Onze Minister en Onze Minister van Binnenlandse Zaken tezamen stellen bij algemene maatregel van bestuur regels ter uitvoering van het eerste lid. In deze algemene maatregel van bestuur wordt in elk geval bepaald:

    • a. welke criteria voor de evaluatie van het experiment of de experimenten gebezigd worden;

    • b. welke effecten met het experiment beoogd worden; en

    • c. op welke wijze en op welke plaatsen en lokaliteiten waar een afwijkende leeftijdsgrens geldt die afwijking kenbaar wordt gemaakt.

  • 3. Artikel 19a is van overeenkomstige toepassing, indien een exploitant als bedoeld in dat artikel in een periode van 12 maanden driemaal de uit deze wet voortvloeiende reguliere leeftijdsgrens of de uit een verordening voortvloeiende verhoogde leeftijdsgrens voor verstrekking of toelating heeft genegeerd.

  • 4. Bij een gemeentelijke verordening als bedoeld in het eerste lid kan worden bepaald dat de leeftijd dient te worden vastgesteld op de in artikel 20, vierde lid, bedoelde wijze.

  • 5. Onze Minister en Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tezamen zenden uiterlijk drie maanden na de beëindiging van een experiment een verslag over de doeltreffendheid en de effecten ervan, alsmede een standpunt inzake de voortzetting anders dan als experiment, aan de beide kamers der Staten-Generaal.

  • 6. Na goedkeuring door Onze Minister en Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tezamen kunnen gemeenten, indien de experimenten doeltreffend en effectief blijken te zijn, bij gemeentelijke verordening bepalen dat de in het eerste lid genoemde periode eenmalig voor twee jaar wordt verlengd.

  • 7. De voordracht voor een krachtens het tweede lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

II

In artikel I, onderdeel JJ, wordt in artikel 44, eerste lid, de zinsnede «of 38» vervangen door: 38 of 40a, eerste en vierde lid.

III

In artikel II wordt de zinsnede «en 38» vervangen door: 38 en 40a, eerste en vierde lid.

Toelichting

Met dit amendement wordt het experimenteerartikel terug in het wetsvoorstel geplaatst. Het amendement geeft gemeenten de mogelijkheid om de leeftijdgrens van 18 jaar te hanteren voor alcoholverkoop. Het geeft ruimte aan gemeenten om zelfstandig of in samenwerking met gemeenten in de regio de leeftijdgrens te verhogen.

De indiener is, net als het Kabinet, niet blind voor de vele maatschappelijke en wetenschappelijke signalen over de grote gezondheidsschade van (veel) alcohol voor de leeftijdsgroep tot 18 jaar. Vooral gemeenten die voorop lopen met hun lokale of regionale alcoholaanpak en gemeenten met veel alcoholgerelateerde overlast hebben behoefte aan het verhogen van de leeftijdsgrens. De indieners willen die ontwikkeling niet tegenhouden, maar juist stimuleren. De nieuwe alcoholwet moet mee kunnen groeien met die ontwikkeling in plaats van deze blokkeren.

De indieners vinden het dan ook betreurenswaardig dat het Kabinet het artikel dat de gemeenten de mogelijkheid geeft om te experimenteren met het verhogen van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar in het vernieuwde wetvoorstel schrapt. De leden vragen zich af of het onderzoek naar de positieve en negatieve (neven)effecten van het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar nu ook komt te vervallen. De indieners vinden dit geen goede ontwikkeling. Zij zien graag dat het onderzoek naar de schadelijke effecten van alcohol boven de 16 en de experimenten met betrekking tot de handhaving van overmatig alcoholgebruik onder de 18 worden voorgezet. Ook vinden de indieners het erg jammer dat middels deze aanpassing gemeenten die hun eigen verantwoordelijkheid willen nemen deze niet kunnen nemen door landelijke wetgeving. De indieners staan voor een «Verantwoordelijke samenleving», middels deze aanpassing wordt de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen op gemeenteniveau gedwarsboomd. Om deze stap terug niet te nemen, hebben de indieners besloten tot dit amendement.

Uitslag

Voordewind