Kamerstuk 32022-34

Amendement van het lid Joldersma c.s. ter vervanging van nr. 23 over de bevoegdheid van de burgemeester om de verkoop van alcoholische drank door een niet-vergunningplichtige detailhandel te verbieden bij overtreding van het leeftijdsvoorschrift

Dossier: Wijziging van de Drank- en Horecawet met het oog op de terugdringing van het alcoholgebruik onder met name jongeren, de voorkoming van alcoholgerelateerde verstoring van de openbare orde, alsmede ter reductie van de administratieve lasten


Nr. 34 AMENDEMENT VAN HET LID JOLDERSMA C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 23 1

Ontvangen 7 april 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel M, wordt artikel 19a als volgt gewijzigd:

A. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De burgemeester kan de natuurlijke persoon of de rechtspersoon die een bedrijf exploiteert als bedoeld in artikel 18, tweede lid, of artikel 19, tweede lid, onder a, en die artikel 20, eerste lid, heeft overtreden, de bevoegdheid ontzeggen zwak-alcoholhoudende drank te verkopen vanaf de locatie waar bedoeld gedrag heeft plaatsgevonden.

B. Het vierde lid vervalt.

C. Er wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld over de toepassing van de bevoegdheid van de burgemeester, bedoeld in het eerste lid.

II

In artikel I, onderdeel EE, vervalt «in een periode van 12 maanden driemaal».

Toelichting

Het is terecht dat de burgemeester de bevoegdheid krijgt de drankafdeling van supermarkten te sluiten bij het overtreden van de leeftijdsgrens. Het is echter niet nodig de specifieke gevallen waarin dit moet gebeuren op de in het wetsvoorstel voorgestelde wijze expliciet in de wettekst vast te leggen. De indieners willen de burgemeester enige ruimte geven in het uitoefenen van zijn bevoegdheid. Indien er behoefte is aan landelijke richtlijnen voor het uitoefenen van deze bevoegdheid, kunnen deze bij algemene maatregel van bestuur worden vastgesteld.

Joldersma

Van der Ham

Zijlstra

Dibi