Kamerstuk 31700-IV-37

Evaluatierapport Natuur- en milieubeleidsplan Nederlandse Antillen 2004-2007 en eindrapport congres Wild Aruba 2008

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 31 maart 2009
Indiener(s): Ank Bijleveld (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting bestuur de nederlandse antillen en aruba financiƫn natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-IV-37.html
ID: 31700-IV-37

31 700 IV
Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2009

nr. 37
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 maart 2009

Hierbij bied ik u een tweetal rapporten aan1, waarmee navolging wordt gegeven aan de motie-Van Gent (30 800 IV, 19). Het is hierbij goed te memoreren dat natuur- en milieubeleid een eigen verantwoordelijkheid is van de Nederlandse Antillen en Aruba. Daarmee zijn deze overheden ook verantwoordelijk voor de uitvoering van hun natuuren milieubeleidsplan.

Het eerste rapport is het evaluatierapport van het Natuur- en milieubeleidsplan Nederlandse Antillen 2004–2007. De evaluatie is uitgevoerd door adviesen ingenieursbureau DHV uit Amersfoort. Ik ben blij met de conclusie van dit onderzoek dat de effectiviteit van de samenwerkingsmiddelen gericht op natuur en milieu de laatste jaren is toegenomen. Er is veel bereikt, maar er zijn ook risico’s blijven bestaan. Ik constateer dat de voornaamste aanbevelingen in overeenstemming zijn met de ingezette ontwikkelingen binnen het staatkundige traject, te weten:

1. De belangrijkste risico’s op natuur- en milieugebied van Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden behandeld in de risicoanalyses en plannen van aanpak van de departementen Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

2. In de Sociaal Economisch Initiatieven (SEI) van de vijf Antilliaanse eilanden worden de meest urgente problemen op natuur- en milieugebied aangepakt. Het gaat hierbij onder andere om bestemmingsplannen en afvalverwerking.

3. Veel milieuregelgeving op Lands- en eilandsniveau is in concept gereed. Het is aan de betreffende besturen om deze regelgeving vast te stellen.

4. Het Land Nederlandse Antillen werkt aan overgangsdossiers voor de eilandgebieden wat betreft de taken die het nu vervult op de eilanden. Het doel hiervan is een geordende en verantwoorde overdracht van taken en bevoegdheden. Er is ook een overdrachtsdossier waarin de taken op het gebied van natuur en milieu zijn opgenomen.

Voor wat betreft het natuur- en milieubeleid op Aruba heeft van 25 t/m 29 augustus 2008 het congres «Wild Aruba» plaatsgevonden. Ik heb de organisatie hiervan financieel ondersteund. De uitkomsten van dit congres vindt u terug in het bijgevoegde rapport. In januari 2009 is het rapport aangeboden aan de overheid van Aruba. Het is aan de Arubaanse overheid om navolging te geven aan de conclusies van het congres.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.