Kamerstuk 31301-26

Fiscaal stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen; Amendement van het lid Koşer Kaya

Dossier: Fiscaal stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen


31 301
Fiscaal stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen

nr. 26
AMENDEMENT VAN HET LID KOşER KAYA

Ontvangen 27 mei 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel IIC wordt na onderdeel 0A een onderdeel ingevoegd, luidende:

0Aa

Na artikel 3.47 worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 3.48. Scholingsaftrek

1. Indien in een kalenderjaar kosten en lasten van scholing van in de onderneming werkzame personen bij een ondernemer in aftrek komen bij het bepalen van de winst over dat jaar, en de ondernemer hiervoor bij de aangifte kiest, wordt een volgens het tweede tot en met zesde lid bepaald bedrag aanvullend ten laste gebracht van de winst over dat jaar (scholingsaftrek).

2. De scholingsaftrek bedraagt 100% van de in het eerste lid bedoelde kosten en lasten.

3. Indien de onderneming van de ondernemer deel uitmaakt van een samenwerkingsverband met een of meer andere belastingplichtigen die daarbij als ondernemer winst uit onderneming genieten of belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting:

a. worden voor de toepassing van het derde lid de in dat lid genoemde grensbedragen aan kosten en lasten vermenigvuldigd met het bedrag aan in het eerste lid bedoelde kosten en lasten van de ondernemer en gedeeld door het gezamenlijk bedrag aan zodanige kosten en lasten van de ondernemer en de bedoelde andere deelnemers aan het samenwerkingsverband.

b. wordt voor de toepassing van het zesde lid het in dat lid genoemde maximumbedrag van de aftrek vermenigvuldigd met het bedrag aan in het eerste lid bedoelde kosten en lasten van de ondernemer en gedeeld door het gezamenlijk bedrag aan zodanige kosten en lasten van de ondernemer en de bedoelde andere deelnemers aan het samenwerkingsverband.

4. Voor de toepassing van dit artikel wordt onder scholing verstaan: cursussen alsmede opleidingen of studies voor een beroep.

5. Onder kosten en lasten van scholing van in de onderneming werkzame personen wordt mede verstaan bijdragen aan fondsen die zich geheel of nagenoeg geheel bezighouden met de financiering van scholing en aanverwante activiteiten voor zover die bijdragen zijn verschuldigd op grond van een collectieve arbeidsovereenkomst en door het fonds worden benut voor scholing.

Artikel 3.49. Scholingsbijtelling

Indien in een kalenderjaar een scholingsaftrek ten laste van de winst is gebracht en met betrekking tot daaraan ten grondslag liggende kosten en lasten in een volgend jaar een vermindering, teruggaaf of vergoeding wordt genoten, wordt een gelijk percentage daarvan als ter zake van die kosten en lasten als scholingsaftrek in aanmerking is genomen, ten bate gebracht van de winst over dat volgende jaar (scholingsbijtelling).

II

In artikel III wordt aan het eerste lid een onderdeel toegevoegd, luidende:

a. artikel IIC, onderdeel 0Aa, terugwerkt tot en met 1 januari 2009 en vervalt met ingang van 1 januari 2011;

Toelichting

Hierbij dient te worden onderkend dat het voor de ondernemer zelfs in tijden van recessie van groot belang is om te blijven investeren in zijn medewerkers en zodoende de voortdurende concurrentiestrijd goed te kunnen blijven aangaan. Omdat momenteel veel ondernemers zullen proberen zoveel mogelijk kosten te besparen, komen de voortdurende noodzakelijke investeringen in het kennis- en scholingsniveau van de werknemers onder grote druk te staan. Door middel van de voorgestelde maatregel wordt de ondernemer nadrukkelijk gestimuleerd om te blijven investeren in zijn werknemers. Deze stimulans vindt plaats door naast de aftrekbare scholingskosten een extra aftrek toe te kennen ter grootte van 100% van het geïnvesteerde bedrag in opleidingen. Op kasbasis zal het effect uiteraard afhankelijk zijn van het belastingtarief dat op de desbetreffende ondernemer van toepassing is.

Naast een directe verbetering van de liquiditeitspositie van de bedrijven die de scholing aan hun werknemers aanbieden, zal deze scholingsstimulans overigens op termijn ook kunnen leiden tot een verhoging van de winst van de bedrijven die deze scholing aanbieden. Ook zorgt deze maatregel ervoor dat de positie van de werknemer wordt verbeterd, hij beter inzetbaar is en flexibeler kan bewegen op de arbeidsmarkt.

De dekking van deze maatregel bestaat uit korten verlagen van de bijdrage aan provincies.

Koşer Kaya