Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Paulusma c.s. ter vervanging van nr. 13 over het vervallen van de leeftijdsgrenzen

47,7 %
51,7 %


Groep Van Haga

CU

Volt

VVD

DENK

JA21

PvdD

CDA

Omtzigt

GL

BIJ1

PvdA

SP

Fractie Den Haan

SGP

FVD

BBB

D66

PVV


Nr. 16 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID PAULUSMA C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 13

Ontvangen 12 april 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel E een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ea

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Het College verstrekt de bij hem berustende gegevens van de betrokken donor aan degene die is verwekt door en ten gevolge van kunstmatige donorbevruchting op zijn verzoek, voor zover het betreft de gegevens, bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder b.

2. In het tweede lid vervalt «en die de leeftijd van zestien jaren heeft bereikt,».

3. In het zevende lid wordt «het eerste lid onderdeel b en in het tweede lid» vervangen door «het eerste en tweede lid».

II

In artikel I wordt na onderdeel G een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ga

In artikel 3b, eerste lid, vervalt «en die de leeftijd van zestien jaren heeft bereikt,».

Toelichting

Met de met dit amendement voorgestelde wijzigingen worden leeftijdsgrenzen binnen de Wet donorgegevens en kunstmatige bevruchting losgelaten. Hiermee worden de aanbevelingen opgevolgd zoals deze zijn opgesteld naar aanleiding van de Tweede evaluatie Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (2019) in het rapport Zorgvuldigheid in de omgang met leeftijdsgrenzen in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (2023) in opdracht van ZonMw. De wetgever beoogde met de leeftijdsgrenzen oorspronkelijk donorkinderen te beschermen. Uit de Tweede evaluatie en het recente rapport blijkt dat er geen goede ethische gronden zijn om de leeftijdsgrenzen te handhaven. Een algemene leeftijdsgrens houdt geen rekening met verschillende behoeften en wensen. Bovendien zorgen de leeftijdsgrenzen juist voor een gevoel van machteloosheid en voor dilemma’s voor donorkinderen en hun ouders. Daarbij is er onvoldoende onderbouwing waarom het delen van informatie met jongere kinderen over hun donorouder een grotere inbreuk zou zijn op de privacy en blijkt die wens ook niet te bestaan bij donorouders. Met deze voorgestelde wijzigingen beogen de indieners dat de leeftijdsgrenzen van 12 en 16 jaar komen te vervallen.

De indieners willen middels dit amendement aangeven dat er ter principale voor wordt gekozen om de leeftijdsgrenzen te laten vervallen. De indieners willen voorkomen dat de inwerkingtreding van het huidige wetsvoorstel vertraging oploopt en ruimte geven voor zorgvuldige implementatie van onderliggend voorstel. In dat verband wijzen de indieners op de mogelijkheid die artikel VIII van het wetsvoorstel biedt voor gedifferentieerde inwerkingtreding. De indieners menen hiermee de met het onderhavige amendement voorgestelde wijzigingen spoedig maar zorgvuldig te kunnen implementeren.

Paulusma Ellemeet Bushoff


Gewijzigd amendement van het lid Paulusma c.s. ter vervanging van nr. 13 over het vervallen van de leeftijdsgrenzen

2023-04-12
Dossier: 35870
Indiener(s): Wieke Paulusma (D66), Corinne Ellemeet (GL), Julian Bushoff (PvdA)
Onderwerpen: burgerlijk recht openbare orde en veiligheid organisatie en beleid recht zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35870-16.html