Stemming

Gewijzigd amendement van de leden Van der Laan en Van den Berg ter vervanging van. nr. 10 over verplichte BIG-registratie voor deskundigen

44,0 %
56,0 %


DENK

JA21

PVV

PvdA

CU

BBB

VVD

SP

SGP

Fractie Den Haan

GL

PvdD

Groep Van Haga

FVD

D66

BIJ1

CDA

Volt


Nr. 40 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER LAAN EN VAN DEN BERG TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 10

Ontvangen 4 juni 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel B, onder 1, wordt na «een niet bij de zorg betrokken» ingevoegd «en op grond van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg geregistreerde».

Toelichting

Dit amendement regelt dat, indien geen overeenstemming wordt bereikt tussen vertegenwoordiger en de deskundige over de wilsonbekwaamheid van een cliënt, de niet bij de zorg betrokken deskundige die dan wordt ingeschakeld om een beslissing te nemen, BIG-geregistreerd moet zijn. Onder de huidige wet dient dit een arts te zijn.

Het bepalen of iemand wilsbekwaam dan wel wilsonbekwaam is, is volgens de indiener een belangrijk en ingrijpend besluit in de voorliggende wet. De indieners willen vasthouden aan de eis dat deze deskundige geregistreerd dient te zijn op grond van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Op die manier bestaat er meer zekerheid over het besluit ten aanzien van de wils(on)bekwaamheid, waardoor de rechten van de cliënt beter geborgd zijn. De indieners wijzen erop dat er binnenkort een evaluatie komt van deze wet en dat op basis van de informatie die deze evaluatie biedt alsnog kan worden besloten om de eis ten aanzien van BIG-registratie te laten vervallen, maar dat op dit moment de benodigde argumentatie daarvoor ontbreekt.

Van der Laan Van den Berg


Gewijzigd amendement van de leden Van der Laan en Van den Berg ter vervanging van. nr. 10 over verplichte BIG-registratie voor deskundigen

2021-06-04
Dossier: 35667
Indiener(s): Joba van den Berg-Jansen (CDA), Jeanet van der Laan (D66)
Onderwerpen: organisatie en beleid ziekten en behandelingen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35667-40.html