Stemming

Amendement van het lid Karabulut over parlementaire betrokkenheid o.b.v. "zware voorhang" bij amvb's op basis van artikel 21, eerste lid van de Wet op de huurtoeslag

48,0 %
52,0 %


CU

PVV

D66

GL

CDA

PvdA

PvdD

SGP

VVD

SP


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID KARABULUT

Ontvangen 6 oktober 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel B, komt als volgt te luiden:

B

Artikel 50 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de huidige tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Na het eerste lid (nieuw) wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Het ontwerp van een krachtens artikel 21, eerste lid, vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt aan beide kamers der Staten-Generaal overgelegd. De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur kan worden gedaan nadat vier weken na de overlegging zijn verstreken, tenzij binnen die termijn door of namens een der kamers of door ten minste een vijfde van het grondwettelijk aantal leden van een der kamers de wens te kennen wordt gegeven dat het onderwerp van de algemene maatregel van bestuur bij wet wordt geregeld. In dat geval wordt een daartoe strekkend voorstel van wet zo spoedig mogelijk ingediend.

Toelichting

Dit amendement regelt dat wanneer na de vaststelling van deze wet op basis van artikel 21, eerste lid, van de Wet op de huurtoeslag bij algemene maatregel van bestuur de percentages voor de kwaliteitskorting op de huurtoeslag worden vastgesteld of gewijzigd, op het ontwerpbesluit «zware voorhang» dient te worden toegepast in plaats van de thans in het wetsvoorstel (artikel I, onderdeel B) voorgestelde variant van «lichte voorhang».

De verzwaring houdt in dat de beide Kamers der Staten-Generaal niet slechts in de gelegenheid worden gesteld om te debatteren of opmerkingen te maken over het ontwerpbesluit (al dan niet met daarmee gepaard gaande verzoeken tot wijziging), maar daadwerkelijk op basis van de wet kunnen vereisen dat het door het ontwerpbesluit te regelen onderwerp bij wet in formele zin dient te worden geregeld. Gezien de vergaande consequenties die wijziging van de percentages voor de kwaliteitskorting op de huurtoeslag kan hebben op de eerste levensbehoefte van grote groepen mensen in de samenleving, acht de indiener van dit amendement dit instrument noodzakelijk voor de volksvertegenwoordiging.

Het verschil met «nahang» is erin gelegen dat de betrokken algemene maatregel van bestuur in ontwerp aan de beide Kamers wordt voorgelegd (en vóór de advisering door de Afdeling advisering van de Raad van State) in plaats van na de vaststelling van het besluit (en ná de advisering door de Afdeling advisering). Hierdoor kan de regering de inbreng of wijzigingsvoorstellen van de Kamers verwerken in het uiteindelijke ontwerpbesluit waarover advies wordt gevraagd aan de Afdeling advisering, die haar advies dan tevens kan richten op die inbreng/wijzigingen (voor zover overgenomen door de regering).

Aangezien pas bij de vaststelling van deze wet een delegatiegrondslag in de Wet op de huurtoeslag voor het vaststellen van de percentages op basis van artikel 21, eerste lid, is opgenomen, heeft deze wijziging ook gevolgen voor de eerste vaststelling van het ontwerpbesluit.

Karabulut


Amendement van het lid Karabulut over parlementaire betrokkenheid o.b.v. "zware voorhang" bij amvb's op basis van artikel 21, eerste lid van de Wet op de huurtoeslag

2011-10-06
Dossier: 32694
Indiener(s): Sadet Karabulut (SP)
Onderwerpen: belasting financiƫn huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32694-8.html