Stemming

Amendement van het lid Van Velzen over vergroting van de mogelijkheden tot het verrichten van arbeid door gedetineerden in de penitentiaire inrichtingen

24,7 %
75,3 %


PVV

VVD

PvdA

D66

GL

CDA

PvdD

SGP

Verdonk

CU

SP


31 700 VI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2009

nr. 23
AMENDEMENT VAN HET LID VAN VELZEN

Ontvangen 3 november 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 13 Rechtshandhaving, criminaliteitsbestrijding en terrorismebestrijding worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 11 000 (x € 1000).

II

In artikel 13 Rechtshandhaving, criminaliteitsbestrijding en terrorismebestrijding worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 11 000 (x € 1000).

Toelichting

Dit amendement beoogt de mogelijkheden tot het verrichten van arbeid door gedetineerden in de penitentiaire inrichtingen te vergroten. Het wennen aan een dagritme en het leren van arbeidsdiscipline is positief, en kan de kans op herhaling van strafbare feiten verkleinen. Omdat er van de gedetineerde ook na vrijlating weer verwacht wordt dat deze gaat werken is het goed hier al in detentie aan te beginnen. De eis dat arbeid in de inrichtingen kostendekkend moet zijn moet worden losgelaten, omdat het verrichten van arbeid door gedetineerden een doel op zichzelf dient, te weten het aanwennen van een dagritme en discipline.

Het huidige aanbod aan arbeid in de penitentiaire inrichtingen is schaars, in veel inrichtingen is er in het geheel geen arbeid of valt de arbeid regelmatig uit. Het aanbod aan arbeid moet worden uitgebreid. Om dat te bereiken wordt er een werkbedrijf opgezet dat gebruik gaat maken van eigen orders van de overheid. Om een soepele terugkeer in de maatschappij mogelijk te maken krijgt het werkbedrijf zowel een afdeling binnen als buiten de inrichting, zodat ex-gedetineerden na vrijlating hier nog tijdelijk kunnen blijven werken.

De dekking van dit amendement wordt gevonden in de capaciteitsafname van het gevangeniswezen. De nieuwe prognoses wijzen uit dat er voor de komende jaren een lagere behoefte is aan celcapaciteit. De verwachte meevaller voor het jaar 2009 wordt aangewend voor het doel van dit amendement.

Van Velzen


Amendement van het lid Van Velzen over vergroting van de mogelijkheden tot het verrichten van arbeid door gedetineerden in de penitentiaire inrichtingen

2008-11-03
Dossier: 31700-VI
Indiener(s): Krista van Velzen (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn openbare orde en veiligheid organisatie en beleid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VI-23.html