Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Zijlstra c.s. ter vervanging van nr. 13 over het strafbaar stellen van het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen tot het plegen van geweld tegen personen of goederen

88,0 %
12,0 %


CDA

D66

SGP

PVV

VVD

CU

Verdonk

SP

PvdD

GL

PvdA


31 467
Wijziging van de Gemeentewet, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht ter regeling van de bevoegdheid van de burgemeester en de bevoegdheid van de officier van justitie tot het treffen van maatregelen ter bestrijding van voetbalvandalisme, ernstige overlast of ernstig belastend gedrag jegens personen of goederen (maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast)

nr. 23
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ZIJLSTRA C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 13

Ontvangen 25 maart 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In de tekst van de considerans vervalt «alsmede» en wordt na «ernstig belastend gedrag jegens personen,» ingevoegd: alsmede het gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van geweld tegen personen of goederen strafbaar te stellen,.

II

In artikel II komt onderdeel A als volgt te luiden:

A

In artikel 67, eerste lid, onderdeel b, wordt na «139d, eerste en tweede lid,» ingevoegd «141a,» en wordt na «137g, tweede lid,» ingevoegd «184a,».

III

Artikel III kom als volgt te luiden:

Artikel III

Het Wetboek van Strafrecht wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 141 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 141a

Hij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaft tot het plegen van geweld tegen personen of goederen wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie.

B

Na artikel 184 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 184a

Hij die opzettelijk handelt in strijd met een gedragsaanwijzing, gegeven krachtens artikel 509hh, eerste lid, onderdeel b, van het Wetboek van Strafvordering, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

Toelichting

Dit amendement beoogt strafbaar te stellen het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen tot het plegen van geweld tegen personen of goederen. Hiermee wordt opsporing van dergelijke gedragingen, die onder andere openlijke geweldpleging kunnen bevorderen en een groot gevolg kunnen hebben voor de veiligheid van personen en goederen, in een vroeg stadium mogelijk te maken. Hierin wordt voorzien door het verschaffen van (onder andere) inlichtingen – bijvoorbeeld in de vorm van de afspraken die hooligans via SMS-berichten, internetcontacten, telefoongesprekken en andere methoden van communicatie-uitwisseling daags en vlak van te voren maken – als een zelfstandige en strafwaardige handeling strafbaar te stellen. Politie en openbaar ministerie kunnen dan op basis van een verdenking van deze gedragingen tot opsporing overgaan. Zij hoeven geen informatie te hebben over fysieke voorbereidingshandelingen, zoals het voorhanden hebben van voorwerpen die zijn bestemd tot het begaan van het misdrijf. Ook komt de straf hoger uit dan bij toepassing van artikel 46, tweede lid, Wetboek van Strafrecht. Door wijziging van artikel 67 van het Wetboek van Strafvordering wordt voorlopige hechtenis mogelijk.

Zijlstra

Atsma

Spekman


Gewijzigd amendement van het lid Zijlstra c.s. ter vervanging van nr. 13 over het strafbaar stellen van het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen tot het plegen van geweld tegen personen of goederen

2009-03-25
Dossier: 31467
Indiener(s): Joop Atsma (CDA), Halbe Zijlstra (VVD), Hans Spekman (PvdA)
Onderwerpen: criminaliteit cultuur en recreatie openbare orde en veiligheid politie, brandweer en hulpdiensten sport
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31467-23.html