Gepubliceerd: 7 december 2022
Indiener(s): Mark Harbers (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: bestuur economie organisatie en beleid spoor verkeer voeding zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36268-2.html
ID: 36268-2

Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben dat het wenselijk is dat in de Algemene wet bestuursrecht, de Drinkwaterwet, de Spoorwegwet, de Waterschapswet, de Waterwet, de Wet milieubeheer, de Wet op de economische delicten, de Wet personenvervoer 2000, de Wet van 3 december 2009 tot wijziging van enkele bijzondere wetten in verband met de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen (Stb. 2009, 542), de Wet volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer BES, en de Wet zeevarenden, wijzigingen en technische verbeteringen aan te brengen;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

In artikel 4 van bijlage 2 bij de Algemene wet bestuursrecht wordt in het onderdeel Spoorwegwet voor «hoofdstuk 5, paragraaf 2» ingevoegd «artikel 63, tweede lid, ».

ARTIKEL II

De Drinkwaterwet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, eerste lid, worden in de alfabetische rangschikking de volgende begrippen ingevoegd, onder vervanging van de punt aan het slot van de begripsomschrijving van woninginstallatie door een puntkomma:

kleine collectieve watervoorziening:

collectieve watervoorziening die per dag gemiddeld tussen 10 kubieke meter en 100 kubieke meter drinkwater levert of die tussen 50 en 500 personen per dag bedient;

zeer kleine collectieve watervoorziening:

collectieve watervoorziening die gemiddeld minder dan 10 kubieke meter per dag drinkwater levert of minder dan 50 personen per dag bedient.

B

In artikel 21, derde lid, onderdeel a, aanhef, tweede volzin, wordt «hebben betrekking op» vervangen door «hebben in elk geval betrekking op».

C

In artikel 22, achtste lid, slotzin, wordt «Het derde» vervangen door «Het vierde».

D

Artikel 25, tweede en derde lid, komt te luiden:

  • 2. Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat hoofdstuk III of een of meer daarbij aan te wijzen artikelen van deze wet niet van toepassing zijn op een zeer kleine collectieve watervoorziening:

    • a. die geen drinkwater levert in het kader van een commerciële of openbare activiteit, waarbij in elk geval wordt voldaan aan artikel 3, vierde lid, van de Drinkwaterrichtlijn, of

    • b. die drinkwater levert in het kader van een commerciële of openbare activiteit, waarbij in elk geval wordt voldaan aan artikel 3, zesde lid, van de Drinkwaterrichtlijn.

  • 3. Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat een of meer daarbij krachtens artikel 21, derde lid, aanhef en onder b, gestelde eisen niet van toepassing zijn op een kleine collectieve watervoorziening, waarbij in elk geval wordt voldaan aan artikel 9, zesde lid, van de Drinkwaterrichtlijn.

ARTIKEL III

In artikel 2, vierde lid, van de Spoorwegwet wordt «het Staatsblad» vervangen door «de Staatscourant».

ARTIKEL IV

De Waterschapswet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 98, tweede lid, tweede en derde volzin, van de Waterschapswet, komt te luiden:

Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat stelt de vergoeding vast en kan regels stellen over de berekening van de te betalen vergoeding, de wijze van betaling van de verschuldigde vergoeding en het tijdstip waarop de verschuldigde vergoeding wordt voldaan. De verschuldigde vergoeding wordt betaald aan Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die de vergoeding kan invorderen bij dwangbevel.

B

In artikel 172 van de Waterschapswet wordt «in het reglement» vervangen door «in de verordening».

ARTIKEL V

In de artikelen 2.3 en 2.12, tweede en vierde lid, van de Waterwet wordt «hydraulische belasting en de sterkte» telkens vervangen door «de overstromingskans dan wel de faalkans».

ARTIKEL VI

De Wet milieubeheer wordt als volgt gewijzigd:

A

Indien het bij koninklijke boodschap van 18 juli 2019 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Algemene wet bestuursrecht in verband met de herziening van afdeling 2.3 van die wet (Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer) (Kamerstukken 35 261) tot wet wordt of is verheven en de in artikel I, onderdeel D, van die wet opgenomen artikelen 2:7 en 2:8 in werking treden of zijn getreden, wordt in artikel 9.2.2.1b van de Wet milieubeheer «artikel 2:15, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht» vervangen door «de artikelen 2:7, tweede lid, en 2:8 van de Algemene wet bestuursrecht».

B

Aan titel 9.5. van de Wet milieubeheer wordt na artikel 9.5.7 een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 9.5.8

  • 1. Er een is pyro-passregister, waarin controledocumenten zijn opgenomen waarmee het bewijs wordt geleverd dat een persoon gemachtigd is bepaalde pyrotechnische artikelen te hanteren of te gebruiken in het bijzonder in een grensoverschrijdende context. In het pyro-passregister kunnen hiertoe persoonsgegevens worden verwerkt.

  • 2. Onze Minister draagt zorgt voor de inrichting, instandhouding, werking, toegankelijkheid en beveiliging van het pyro-passregister en voor het beheer van de daarin opgenomen gegevens en bescheiden en treft de nodige voorzieningen voor de elektronische uitwisseling van gegevens en bescheiden. Onze Minister wordt aangemerkt als verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van de persoonsgegevens in het pyro-passregister.

  • 3. De gegevens en bescheiden die in het pyro-passregister zijn opgenomen, zijn langs elektronische weg toegankelijk voor bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bestuursorganen, bedrijven en personen, met dien verstande dat de aangewezen bedrijven en personen slechts toegang hebben voor zover dat noodzakelijk is om te verifiëren of het controledocument in het pyro-passregister geldig is.

  • 4. Bij algemene maatregel van bestuur worden de gegevens en bescheiden aangewezen die in het pyro-passregister worden opgenomen en worden regels gesteld met betrekking tot de toegankelijkheid van het systeem en de periode gedurende welke de gegevens en bescheiden worden bewaard. Daarbij kunnen tevens regels worden gesteld met betrekking tot de inrichting, instandhouding, werking en beveiliging van het systeem en het beheer van de gegevens en bescheiden die daarin zijn opgenomen. Bij ministeriële regeling kunnen met het oog op een goede uitvoering nadere regels worden gesteld.

  • 5. Bij ministeriële regeling kan worden bepaald dat voor de aanvraag om opgenomen te worden in het pyro-passregister een vergoeding verschuldigd is. In dat geval worden bij die regeling tevens nadere regels gesteld met betrekking tot de hoogte van de vergoeding en de wijze waarop deze moet worden betaald.

  • 6. Alvorens pyrotechnische artikelen te verstrekken die uitsluitend op de markt mogen worden aangeboden aan personen met gespecialiseerde kennis, stellen marktdeelnemers voor personen die in België, Nederland of Luxemburg als persoon met gespecialiseerde kennis zijn aangewezen aan de hand van de pyro-pass, raadpleging van het pyro-passregister en een document als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet op de identificatieplicht vast of deze gemachtigd zijn betreffende pyrotechnische artikelen te hanteren of te gebruiken. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld.

C

In de artikelen 15.36, eerste lid, en 15.38, eerste lid, vervalt «, na overleg met Onze Minister van Economische Zaken» en in artikel 15.39, tweede lid, vervalt «na overleg met Onze Minister van Economische Zaken».

D

Aan artikel 15.38 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Onze Minister kan regels stellen met betrekking tot de gegevens die een verzoeker bij een verzoek als bedoeld in het eerste lid dient te overleggen.

ARTIKEL VII

In artikel 1a, onderdeel 1°, van de Wet op de economische delicten, wordt onder «de Wet milieubeheer» na «9.3a.3, eerste lid,» ingevoegd «9.5.8, zesde lid,».

ARTIKEL VIII

Artikel 87, zevende lid, van de Wet personenvervoer 2000 komt te luiden:

  • 7. Op de in artikel 12 van de Bekendmakingswet bepaalde wijze wordt mededeling gedaan van besluiten als bedoeld in het eerste, vierde of zesde lid.

ARTIKEL IX

Artikel XVII van de Wet van 3 december 2009 tot wijziging van enkele bijzondere wetten in verband met de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen (Stb. 2009, 542) vervalt.

ARTIKEL X

De Wet volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 10.3 komt te luiden:

Artikel 10.3

  • 1. De titels 4.4 en 5.1 tot en met 5.3 van de Algemene wet bestuursrecht zijn van toepassing op bestuursorganen die tot taak hebben zorg te dragen voor het toezicht op en de bestuursrechtelijke handhaving van het bepaalde bij of krachtens deze wet, met dien verstande dat:

    • a. in artikel 4:89, tweede lid, voor «euro» wordt gelezen «dollar als bedoeld in artikel 1, onderdeel b, van de Wet geldstelsel BES»;

    • b. in artikel 4:98, eerste lid, voor «de artikelen 119, eerste en tweede lid, en 120, eerste lid, van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek» wordt gelezen «de artikelen 119, eerste en tweede lid, en 120 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek BES»;

    • c. in artikel 4:98, tweede lid, de bedragen achtereenvolgens worden gelezen «15 US dollars» en «7 US dollars»;

    • d. in artikel 4:113, eerste lid, de bedragen achtereenvolgens worden gelezen «8 US dollars», «565 US dollars», «18 US dollars» en «565 US dollars»;

    • e. in de artikelen 4:116 en 4:123 voor «Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering» wordt gelezen «Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES»;

    • f. artikel 4:120, tweede lid, niet van toepassing is; en

    • g. in artikel 5.16a voor «identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht» wordt gelezen «identiteitsdocument als bedoeld in artikel 2 van de Wet identificatieplicht BES».

  • 2. De in het eerste lid, onderdelen b en c, bedoelde bedragen kunnen bij regeling van Onze Minister van Justitie en Veiligheid worden gewijzigd voor zover de consumentenprijsindex daartoe aanleiding geeft.

B

Artikel 10.5a vervalt.

ARTIKEL XI

In artikel 62 van de Wet zeevarenden wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel k door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • l. de afgifte, vervanging of vernieuwing van een visserij-arbeidscertificaat.

ARTIKEL XII

De artikelen van deze wet treden in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.

ARTIKEL XIII

Deze wet wordt aangehaald als: Verzamelwet IenW 2021.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,