Kamerstuk 36179-8

Rapportage evaluatie Wet uitvoering antidopingbeleid en het bredere antidopingbeleid

Dossier: Wijziging van de Wet uitvoering antidopingbeleid ter instelling van de Beoordelingscommissie dopingzaken

Gepubliceerd: 13 december 2022
Indiener(s): Conny Helder (minister zonder portefeuille volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: cultuur en recreatie gezondheidsrisico's openbare orde en veiligheid organisatie en beleid sport zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36179-8.html
ID: 36179-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 december 2022

Met deze brief stuur ik u de eerste evaluatie van de Wet uitvoering antidopingbeleid (Wuab) en het bredere antidopingbeleid toe, zoals is toegezegd tijdens de parlementaire behandeling van de Wet uitvoering antidopingbeleid in 2018 (Handelingen II 2017/18, nr. 49, item 3). Dit rapport is daarmee tevens de eerste evaluatie van het zbo Dopingautoriteit op grond van de Kaderwet zbo’s.

Een team van onderzoeksbureau AEF heeft deze evaluatie uitgevoerd. Het resultaat stemt me tevreden. Het team heeft veel partijen uitgebreid gesproken en heeft daarmee een goed beeld gekregen van het dopingveld in Nederland. Ik zie het als een goede eerste meting van het functioneren van de Dopingautoriteit als zbo en ik ben blij dat daaruit een positief beeld naar voren komt. AEF formuleert tevens een aantal punten van aandacht. Deze punten zien onder andere op de verdeling van rollen en verantwoordelijkheden in het stelsel, en op een bredere focus van het antidopingbeleid.

Deze punten van aandacht gaan niet alleen mij, maar ook de Dopingautoriteit en NOC*NSF aan als de twee andere belangrijke stakeholders in het antidopingbeleid. Ik zal hen dan ook nadrukkelijk betrekken bij het opstellen van de inhoudelijke beleidsreactie op deze evaluatie, zodat de actiepunten die daaruit voortkomen op voldoende draagvlak kunnen rekenen. Deze reactie zal ik u in het voorjaar van 2023 doen toekomen.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder