Kamerstuk 35013-22

Nader gewijzigd amendement van het lid Van Eijs ter vervanging van nr. 20 over voldoen aan structuurvisie bij vaststelling projectuitvoeringsbesluit

Dossier: Wijziging van de Crisis- en herstelwet in verband met het versnellen van woningbouw en het faciliteren van duurzame ontwikkeling, zoals het verduurzamen van het energiegebruik


85,3 %
14,7 %

PVV

SP

GL

PvdA

CDA

50PLUS

DENK

D66

PvdD

FVD

SGP

VVD

CU


Nr. 22 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN EIJS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 20

Ontvangen 20 december 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel F, onder 1, worden in het voorgestelde eerste lid aan het slot twee zinnen toegevoegd, luidende: burgemeester en wethouders kunnen het projectuitvoeringsbesluit ten aanzien van een project als bedoeld in artikel 2.9, eerste lid, onderdeel a, alleen vaststellen indien de gemeenteraad in een structuurvisie als bedoeld in artikel 2.1 van de Wet ruimtelijke ordening of een bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.1 van die wet de gronden waarop het projectuitvoeringsbesluit betrekking heeft voor woningbouw heeft aangewezen. Indien de gronden in de structuurvisie of in het bestemmingsplan niet voor woningbouw zijn aangewezen, is de gemeenteraad bevoegd tot het nemen van het projectuitvoeringsbesluit voor een project als bedoeld in artikel 2.9, eerste lid, onderdeel a.

Toelichting

De toevoeging van de eis om aan de structuurvisie of het bestemmingsplan te voldoen als het gaat om woningbouwprojecten van tenminste 12 woningen met een maximum van 1.500 dan wel 2.000 woningen bij het nemen van een projectuitvoeringsbesluit versterkt de positie van de gemeenteraad in de Crisis- en herstelwet.

Door de toevoeging van de structuurvisie of het bestemmingsplan wordt de gemeenteraad de ruimte gegeven om vooraf aan projectuitvoeringsbesluiten een democratisch goedgekeurd kader neer te zetten. Met de toevoeging worden alleen projecten beloond met een projectuitvoeringsbesluit als er aan de voorkant van woningbouwprojecten goed is nagedacht over het voldoen aan de vastgestelde structuurvisie. Met bestemmingsplan wordt ook bedoeld een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte als bedoeld in artikel 7c van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Als de gemeenteraad niet de gronden heeft aangewezen in een structuurvisie of in een bestemmingsplan dan kan de gemeenteraad zelf een projectuitvoeringsbesluit vaststellen.

Van Eijs