Gepubliceerd: 22 november 2010
Indiener(s): Joop Atsma (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (CDA)
Onderwerpen: bestuur natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu ruimte en infrastructuur waterkeringen en waterbeheer waterschappen
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32474-21.html
ID: 32474-21

Nr. 21 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 november 2010

Op donderdag 18 november hebben wij gesproken over de wijziging van de Waterwet en de Waterschapswet, waarmee beoogd wordt de verantwoordelijkheid voor de muskusrattenbestrijding op te dragen aan de waterschappen en wettelijk te regelen dat de waterschappen financieel participeren in het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Bij de behandeling van dit voorstel heeft het lid Koppejan (CDA) een amendement ingediend waarmee de verplichting voor Provinciale Staten om een regionaal waterplan op te stellen komt te vervallen en vervangen wordt door de verplichting om de hoofdlijnen van het provinciaal waterbeleid, voor zover betrekking hebbend op de ruimtelijke ordening, vast te leggen in het provinciaal milieubeleidsplan (TK 32 474, nr. 8). In mijn reactie op dit amendement heb ik aangegeven dat ik de consequenties niet onmiddellijk kon overzien. Ik heb toegezegd per brief met een nadere reactie te komen. Hierbij voldoe ik aan deze toezegging.

Het amendement van het lid Koppejan wordt ingegeven door de wens om de planvorming op het gebied van het waterbeheer te stroomlijnen. Deze wens onderschrijf ik ten volle. In het kader van het «doelmatig waterbeheer» wil ik graag met provincies en waterschappen bezien op welke wijze wij de huidige planstructuur kunnen vereenvoudigen en de bestuurlijke drukte kunnen verminderen. Daarin wil ik niet alleen de provinciale plannen betrekken, maar ook de rijksplannen en de beheerplannen van de waterschappen. Het lid Koppejan verwijst in zijn toelichting bij het amendement ook naar deze samenhang met nationaal waterplan en beheerplannen.

Het kabinet wil deze periode gebruiken om in het waterbeheer te komen tot vermindering van bestuurlijke drukte, vermindering van plannen en versterking van de doelmatige uitvoering van waterbeleid. Het volgt hiermee de voorstellen die door alle betrokken overheden zijn ontwikkeld in het kader van doelmatig waterbeheer. Dit betekent, conform het tweelagenmodel dat dit kabinet nastreeft, dat de betreffende overheden zich moeten toeleggen op de kerntaken. In het waterbeheer betekent dit onder meer dat het Rijk verantwoordelijk is voor normering/toezicht op de waterveiligheid, dat waterschappen de uitvoering ter hand nemen (samen met Rijkswaterstaat voor de rijkswateren) en dat provincies vanuit de kerntaak ruimtelijke ordening, regionale economie en natuur zorg dragen voor de inbedding van waterbeleid in de ruimtelijke ordening en voor verbinden van het waterbeheer met andere belangen (zoals landbouw, natuur en recreatie). In de provinciale plannen zal het door de waterschappen voorbereide en door het Rijk genormeerde waterbeleid ruimtelijk ingepast en afgestemd moeten worden. Gelet hierop wordt bekeken op welke wijze, in lijn met de voorstellen in het kader van doelmatig waterbeheer, het provinciale waterplan kan worden geïntegreerd in andere plannen zonder afbreuk te doen aan de geschetste rol van de provincies. Hiermee wordt een aspect van de bestuurlijke drukte opgelost namelijk het verminderen van het aantal plannen op het gebied van water. Dit zou volgens een voorlopige inschatting van de mogelijke besparingen jaarlijks 10–15 miljoen euro bij de provincies en 5 miljoen euro bij het Rijk kunnen opleveren.

In dit licht bezien beschouw ik het amendement van het lid Koppejan als ondersteuning van mijn beleid. Indien dit amendement zo wordt aangenomen zoals het nu is ingediend, bestaat echter het risico dat onbedoeld bepaalde aspecten buiten de planstructuur komen te vallen, terwijl deze vanuit Europa worden geëist. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de verplichtingen ten aanzien van normstelling op grond van de Kaderrichtlijn water, maar ook aan verplichtingen op grond van de Richtlijn Overstromingsrisico’s, de Grondwaterrichtlijn, de Zwemwaterrichtlijn en de Drinkwaterrichtlijn. Ik heb meer tijd nodig om ook de Europeesrechtelijke aspecten nader uit te zoeken en om te komen tot een zorgvuldige wetswijziging. Dit biedt mij tevens de gelegenheid om het voorstel te bespreken in het bestuurlijk overleg met provincies en waterschappen.

Aangezien op dit moment geen waterplannen in voorbereiding zijn, zijn er ook geen materiële consequenties aan verbonden om de wetswijziging later te laten plaatsvinden. Ik wil graag met waterschappen en provincies komen tot een concreet voorstel, dat vastgelegd wordt in het bestuursakkoord met de waterschappen. Ik heb u reeds toegezegd dat ik ernaar streef dit bestuursakkoord vóór 1 maart te sluiten. In het verlengde daarvan wil ik in 2011 de betreffende (wijziging) van wetgeving bij uw Kamer indienen. Ik zou het lid Koppejan dan ook willen verzoeken zijn amendement in te trekken, en bij de wetsbehandeling in 2011 te beoordelen of de strekking van zijn amendement voldoende is overgenomen. 

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

J. J. Atsma