Kamerstuk 32123-XIV-78

Amendement van de leden Waalkens en Atsma over verhoging van de nationale co-financiering van LFA-gebieden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010


94,0 %
6,0 %

Verdonk

SP

D66

CU

SGP

PvdA

PVV

VVD

CDA

GL

PvdD


32 123 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

nr. 78
AMENDEMENT VAN DE LEDEN WAALKENS EN ATSMA

Ontvangen 3 december 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 23 Natuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 3 750 (x € 1 000).

II

In artikel 23 Natuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 3 750 (x € 1 000).

Toelichting

In Nederland zijn twee gebieden aangewezen als Least Favoured Area (LFA): de Friese Wouden en het Westerkwartier in respectievelijk de provincies Friesland en Groningen. In deze gebieden levert de landbouw een belangrijke bijdrage aan het in stand houden van maatschappelijk belangrijke landschappelijke of natuurwaarden; tegelijkertijd zijn er in de gebieden natuurlijke restricties aan landbouwactiviteiten.

In de houtskoolschets heeft de minister van LNV aangegeven te streven naar een beloningssysteem voor maatschappelijke diensten in maatschappelijk waardevolle gebieden. De twee LFA-gebieden zijn daarom geselecteerd voor een pilot met deze vorm van beloning. Daarvoor heeft zij twee gebieden met natuurlijke restricties aan landbouwactiviteiten aangewezen als gebieden om te experimenteren met deze vorm van beloning. Met de ophoging van het LFA-budget wil de minster proberen de agrarische activiteiten in deze gebieden te behouden middels een hectarevergoeding. Bovendien wil de minister van LNV in deze gebieden verkennen wat er mogelijk is met behoud van landschap bij de inzet van GLB-gelden en welke volgende stappen gezet kunnen worden om het toekomstige GLB nog sterker te verbinden met maatschappelijke waarden.

De Europese Commissie heeft besloten dat het aanmelden van gebieden in de categorie LFA alleen kan onder het regime van het reguliere POP 2, waardoor deze onder de standaardverdeling van 50% Europese financiering en 50% nationale cofinanciering vallen. Voordat de gebieden werden aangemeld voor deze regeling, werd uitgegaan van cofinanciering van slechts 25%. Waardoor nu een tekort optreedt van 25%. Omdat de minister heeft aangegeven geen middelen vrij te maken voor de cofinanciering van de nieuwe LFA-gebieden, dreigen de betrokken provincies de 50% cofinanciering volledig te moeten dragen. Dit is niet gewenst, omdat de pilots een proeftuin vormen voor de (mogelijke) LFA inrichting van gebieden verspreid over heel Nederland.

Met dit amendement wordt beoogd extra uitgaven mogelijk te maken voor nationale co-financiering ter ophoging van de 25% cofinanciering tot 50%.

Dekking wordt gevonden binnen het Plattelands Ontwikkelings Programma 2, niet uit natuur.

Waalkens

Atsma