Kamerstuk 32123-V-10

Amendement van het lid Ferrier c.s. over het toekennen van budget aan GFATM en UNAIDS

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2010


32 123 V
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2010

nr. 10
AMENDEMENT VAN HET LID FERRIER C.S.

Ontvangen 2 november 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd

I

In artikel 5 Toegenomen menselijke ontplooiing en sociale ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 20 000 (x € 1 000).

II

In artikel 5 Toegenomen menselijke ontplooiing en sociale ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 20 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt een toekenning van 16 miljoen euro aan het Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria (GFATM) en 4 miljoen euro aan UNAIDS. Hiermee wordt de substantiële korting die de minister heeft voorzien ten aanzien van deze twee organisaties gedeeltelijk hersteld. De reden hiervoor is dat beide programma’s bewezen effectief zijn. Dit in tegenstelling tot aids- en gezondheidsprogramma’s van de Wereldbank die slecht presteerden, zoals is verwoord in het evaluatierapport van begin van de Independent Evaluation Group (IEG) over het Health, Nutrition and Population Program (HNP) 1997–2007. De middelen worden gevonden in korting op minder presterende onderdelen van de Wereldbank.

De dekking voor dit amendement wordt gezocht binnen artikel 5.4 (HIV/Aids). Zoals blijkt uit het antwoord op vraag 19 van de feitelijke vragen, is de bijdrage aan de Wereldbank geboekt op beleidsartikelen 4, 5 en 6. De dekking, bestaande uit een korting op de minder presterende onderdelen van de Wereldbank, wordt daarom gevonden in artikel 5.

Ferrier

Voordewind

Van der Staaij