Kamerstuk 32040-15

Amendement van het lid Jasper van Dijk c.s. dat indien sprake is van een fusie, de gezamenlijke vergadering van de deelnemersraad, ondernemingsraad en, in voorkomende gevallen, de ouderraad bijeengeroepen moet worden

Dossier: Wijziging van diverse onderwijswetten in verband met het invoeren van een fusietoets in het onderwijs (fusietoets in het onderwijs)


32 040
Wijziging van diverse onderwijswetten in verband met het invoeren van een fusietoets in het onderwijs (fusietoets in het onderwijs)

nr. 15
AMENDEMENT VAN HET LID JASPER VAN DIJK C.S.

Ontvangen 20 januari 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel IV wordt na onderdeel C een onderdeel ingevoegd, luidende:

D

In artikel 8a.1.5 worden na het tweede lid drie leden toegevoegd, luidende:

3. In geval van een fusie als bedoeld in artikel 2.1.8 wordt in ieder geval toepassing gegeven aan het eerste lid. Indien overeenstemming wordt bereikt, wordt dit aangemerkt als instemming of het onthouden van de instemming met de fusie. Titel 4 van dit hoofdstuk is van overeenkomstige toepassing.

4. Indien geen overeenstemming wordt bereikt brengen de afzonderlijke raden, indien daartoe behoefte bestaat, advies uit ter zake.

5. De raden nemen voorafgaand aan het gezamenlijk overleg, bedoeld in het eerste lid, kennis van de opgestelde fusie-effectrapportage, bedoeld in artikel 2.1.10, derde lid.

II

In artikel V wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

0B

In artikel 10.16b worden na het derde lid twee leden toegevoegd, luidende:

4. Het college van bestuur behoeft eveneens voorafgaande instemming van de gezamenlijke vergadering voor een besluit tot fusie als bedoeld in artikel 16.16.

5. De gezamenlijke vergadering neemt voorafgaand aan de instemming, bedoeld in het vierde lid, kennis van de opgestelde fusie-effectrapportage, bedoeld in artikel 16.16a, vierde lid.

Toelichting

Dit amendement regelt dat indien sprake is van een fusie, de gezamenlijke vergadering van de deelnemersraad, ondernemingsraad en, in voorkomende gevallen, de ouderraad bijeengeroepen moet worden. Deze gezamenlijke vergadering wordt gevraagd in te stemmen met de fusie. Dit is het instemmingsrecht. Op deze instemming (of onthouden van instemming) is de geschillenprocedure die is opgenomen in titel 4 gevolgd worden.

Indien er geen overeenstemming wordt bereikt in de gezamenlijke vergadering «valt» elke geleding terug in het adviesrecht en laten zij de aanvraag voor een fusietoets vergezeld gaan van de afzonderlijke adviezen.

Het vijfde lid regelt dat deze gezamenlijke vergadering kennis moet nemen van de fusie-effectrapportage voorafgaand aan de vergadering.

Voor het hbo wordt iets soortgelijks geregeld. Het vastleggen van een geschillenprocedure is in dit geval echter niet nodig aangezien artikel 10.26 van de WHW (na wijziging als gevolg van het wetsvoorstel «Versterking besturing») bepaalt dat de daar geregelde geschillencommissie ook bevoegd is ter zake.

Jasper van Dijk

Jan Jacob van Dijk

Depla

Anker