Nr. 20 AMENDEMENT VAN HET LID BOUWMEESTER C.S.

Ontvangen 6 april 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel EE, vervalt.

II

In artikel I, onderdeel JJ, punt 1, wordt «38 of 40a, eerste en derde lid» vervangen door: of 38.

III

In artikel II wordt «38 en 40a, eerste en derde lid» vervangen door: en 38.

Toelichting

Dit amendement strekt er toe het experimenteerartikel, waardoor bij wijze van experiment een beperkt aantal gemeenten toestemming krijgt de leeftijdsgrens van 16 jaar te kunnen verhogen naar 18 jaar, te laten vervallen.

De achterliggende gedachte voor een leeftijdsnorm is dat duidelijkheid en herkenbaarheid ontstaat over geldende regelgeving en strafbaarstelling.

Verschil in beleid tussen gemeenten leidt tot onduidelijkheid en rechtsongelijkheid; onduidelijkheid ten aanzien van de leeftijdsgrens draagt niet bij aan het bewustzijn ten aanzien van een landelijke norm waardoor alcoholverkoop aan jongeren niet meer als normaal gezien wordt.

Het aantal gemeenten en de strikte voorwaarden waaronder deelname aan het experiment is toegestaan, zijn niet uitgewerkt in het experimenteerartikel. Er is dus geen garantie dat het verschil in leeftijdsbeleid tussen gemeenten niet zal leiden tot nieuwe problemen, zoals bijvoorbeeld alcoholtoerisme, waarbij jongeren tussen de 16 en 18 jaar naar naburige gemeenten gaan waar de lagere leeftijdsgrens geldt. Hiermee wordt het preventieve karakter van de maatregel ondergraven.

Bouwmeester

Zijlstra

Leijten

Agema