19,3 %
80,7 %

CDA

SGP

VVD

PvdA

PvdD

D66

SP

CU

PVV

GL


Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER HAM

Ontvangen 6 april 2010

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel BB, komt punt 1 te luiden:

  • 1. In het eerste lid wordt «een persoon die voldoet aan artikel 8, tweede en vierde lid» vervangen door «een persoon die voldoet aan artikel 8, eerste en derde lid» en wordt aan het lid een volzin toegevoegd, luidende: De naam van deze persoon staat op de ontheffing vermeld.

Toelichting

In het wetsvoorstel wordt het makkelijker gemaakt voor burgers en ondernemers zonder horeca- of slijtersbedrijf om een ontheffing voor alcoholverstrekking tijdens evenementen van tijdelijke aard te krijgen. Onder andere de eis dat er een leidinggevende moet zijn die een Verklaring Sociale Hygiëne heeft, komt te vervallen. Het thans voorliggende voorstel om de eisen die nu aan aanvragers worden gesteld te beperken ondergraaft juist de doelstellingen van het kabinet om alcoholmisbruik terug te dringen.

In de memorie van toelichting wordt er op gewezen dat een burgemeester het vereiste van een Verklaring Sociale Hygiëne als voorschrift kan verbinden aan de ontheffing. Het is ook in het kader van administratieve lastenverlichting aan te bevelen dit vereiste in de wet te verankeren. Een burgemeester moet niet gedwongen worden telkenmale uit te leggen waarom de ene keer wel en de andere keer niet dit vereiste als voorschrift aan een ontheffing wordt verbonden.

Van der Ham