Gepubliceerd: 23 maart 2010
Indiener(s): Gerda Verburg (minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CDA)
Onderwerpen: energie natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu ruimte en infrastructuur waterkeringen en waterbeheer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32002-9.html
ID: 32002-9

32 002
Wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 en de Floraen faunawet in verband met uitbreiding van de werkingssfeer van beide wetten naar de exclusieve economische zone

nr. 9
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 maart 2010

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft mij verzocht (2010Z03908/2010D11047) om een reactie en mijn inzet betreffende de plannen van Groot-Brittannië voor de bouw van een windmolenpark in het Engelse deel van de Doggersbank, een Natura 2000-gebied.

Mij is bekend dat in Groot-Brittannië plannen bestaan voor de ontwikkeling van windenergie in de Noordzee. Deze plannen betreffen ook de omgeving van de Doggersbank. Of het windmolenpark daadwerkelijk in een Natura 2000-gebied geplaatst wordt, is niet duidelijk.

De Doggersbank is een zandbank die zich uitstrekt over de Economisch Exclusieve Zones (EEZ) van onder andere Nederland en Groot-Brittannië. Het betreffende gebied is nog niet door de Britse overheid als Habitatrichtlijngebied aangemeld bij de Europese Commissie. De Britse overheid is wel voornemens dat dit najaar te doen. Daarvoor zal binnenkort een publieke consultatieronde worden doorlopen. De exacte begrenzing en de instandhoudingdoelstellingen van het gebied aan Britse zijde, zijn op dit moment echter nog niet duidelijk. Het Nederlandse deel van de Doggersbank is aangemeld bij de Europese Commissie en in december 2009 op de Europese lijst van gebieden van communautair belang geplaatst. Aanwijzing als Natura 2000-gebied in Nederland zal pas geschieden als de Natuurbeschermingswet 1998 in de EEZ van kracht wordt.

Zoals ik u eerder heb laten weten1, is de Nederlandse inzet erop gericht om het beschermingsregime voor de Doggersbank af te stemmen met de buurlanden. Op initiatief van Nederland vindt daarom overleg plaats met Groot-Brittannië en Duitsland.

Het overleg richt zich op het aansluiten van de gebiedsgrenzen en het formuleren van een gezamenlijke basis voor het vaststellen van de instandhoudingdoelstellingen. Dit is nodig met het oog op vaststelling van de benodigde visserijmaatregelen in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Hiervoor wordt, mede op uw verzoek en dat van de maatschappelijke partijen, het zogenaamde FIMPAS-project uitgevoerd (Fisheries Measures in Marine Protected Areas).

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg


XNoot
1

Kamerstukken II, 2009/2010, 32 002, nr. 6.