Kamerstuk 31700-X-90

Reactie op verzoek commissie op het artikel uit het Parool “TNO wil aanslag of rel voorspellen.”

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009


31 700 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

nr. 90
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 februari 2009

Hierbij bied ik u mijn reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie (kenmerk 09-DEF-B-013) op het artikel uit het Parool «TNO wil aanslag of rel voorspellen».

Het artikel over TNO heeft betrekking op het project Hostile Intent. Dit project wordt in opdracht van Defensie uitgevoerd en maakt deel uit van het verkennend onderzoeksprogramma Kennis als Vermogen van TNO Defensie en Veiligheid. In dit project wordt onderzoek verricht naar het omgaan met menigten in een instabiele omgeving en het anticiperen op vijandig gedrag van personen of groepen. Het project is gestart in 2008 en wordt in 2009 voltooid. De kosten die met dit project zijn gemoeid bedragen 470 000 euro.

Doel van het project Hostile Intent is het ontwikkelen van een demonstratiemodel op basis van software voor waarnemingssystemen die het mogelijk moet maken aanslagen of rellen te voorspellen. Elektronische waarneming van intenties is een belangrijk onderdeel van de beeldopbouw in een (snel) veranderend verstedelijkt gebied. De ontwikkeling van deze technologie bevindt zich nog in een vroeg stadium. Op basis van de resultaten van het demonstratiemodel zal Defensie bepalen welke behoefte er bestaat aan verder onderzoek en technologieontwikkeling op dit gebied. Defensie zal daar waar mogelijk andere departementen bij betrekken. Toepassingen voor Defensie en andere veiligheidsorganisaties worden pas over enige jaren verwacht.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries