Kamerstuk 31700-X-12

Geluidsoverlast bij de open dagen van de Koninklijke luchtmacht

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 7 oktober 2008
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting defensie financiƫn geluid internationaal natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-X-12.html
ID: 31700-X-12

31 700 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

nr. 12
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 oktober 2008

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van de vaste commissie voor Defensie over geluidsoverlast bij de open dagen van de Koninklijke luchtmacht (verzoek met kenmerk 08-DEF-B-148).

De Koninklijke luchtmacht verdeelt de overlast die open dagen kunnen veroorzaken over de verschillende regio’s in Nederland. Er zijn slechts drie vliegbases die een geschikte accommodatie hebben om deze open dagen te kunnen organiseren, te weten Volkel, Gilze-Rijen en Leeuwarden. De overige vliegbases zijn om verschillende redenen hiervoor niet geschikt. De vliegbases Volkel en Leeuwarden zijn de afgelopen jaren vaker gebruikt voor dit evenement, omdat de Vliegbasis Gilze-Rijen vanwege operationele redenen niet beschikbaar was.

Met het oog op de werving en de publieke presentatie hecht Defensie veel waarde aan de jaarlijkse open dagen. Het is een uitgelezen kans het publiek te laten kennismaken met het luchtmachtpersoneel en -materieel. Bovendien blijkt dat na de open dagen veel kandidaten belangstelling tonen voor een functie bij de Koninklijke luchtmacht. De Koninklijke luchtmacht zal de open dagen dan ook jaarlijks blijven organiseren. Om de overlast zoveel mogelijk te spreiden wisselt de locatie elk jaar. In 2009 zijn de open dagen op Vliegbasis Volkel voorzien, in 2010 op Vliegbasis Gilze-Rijen en in 2011 is Vliegbasis Leeuwarden weer aan de beurt.

Zoals gesteld in de brief van de gemeente Menaldumadeel is de verstandhouding tussen de Koninklijke luchtmacht en de omwonenden goed. De Koninklijke luchtmacht en vooral de Vliegbasis Leeuwarden zullen alles in het werk stellen dat zo te houden.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries