Kamerstuk 31700-VII-76

Extra zetel in Europees Parlement na inwerkingtreding Verdrag van Lissabon

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 6 april 2009
Indiener(s): Ank Bijleveld (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting europese zaken financiƫn internationaal recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VII-76.html
ID: 31700-VII-76

31 700 VII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2009

nr. 76
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 april 2009

Bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement in juni 2009 krijgt Nederland op basis van het EG-verdrag 25 zetels in het Europees Parlement.

Uit het Verdrag van Lissabon vloeit voort dat de huidige samenstelling van het Europees Parlement wijzigt en dat Nederland er een 26ste zetel bij krijgt met ingang van de eerstvolgende verkiezingen na de inwerkingtreding van dit verdrag. De Europese Raad heeft het echter tijdens de vergadering van 11 en 12 december 2008 wenselijk geacht dat lidstaten die één of meer extra zetels krijgen, deze direct na inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon mogen invullen.

De Kieswet voorziet er niet in dat gedurende de zittingsperiode van een vertegenwoordigend orgaan één of meer zetels worden toegekend. Voor de toewijzing van de extra Nederlandse zetel in het Europees Parlement is derhalve een eenmalige wettelijke voorziening noodzakelijk. Een wetsvoorstel zal worden ingediend zodra het Verdrag van Lissabon in werking treedt.

Vóór de aanstaande Europees Parlementsverkiezing op 4 juni 2009 wil ik u evenwel informeren over de wijze waarop het kabinet voornemens is de toewijzing van de extra zetel te regelen, teneinde duidelijkheid te scheppen over de gevolgen van de extra zetel voor de vaststelling van de verkiezingsuitslag in juni.

Op basis van de uitslag van de verkiezing van 4 juni 2009 zal de extra zetel als restzetel worden aangemerkt. Deze restzetel gaat naar de partij die daarvoor op grond van de verkiezingsuitslag van juni 2009 volgens de bepalingen van de Kieswet als eerstvolgende in aanmerking komt. Daarbij blijft de kiesdeler gehandhaafd op 25 zetels. Dit betekent dat de extra zetel alleen kan toevallen aan de partijen die in juni 2009 al minimaal één zetel hebben gehaald. Met deze regeling wordt voorkomen dat een in juni 2009 gekozen lid van het Europees Parlement zijn of haar zetel tijdens de zittingsperiode moet inleveren.

Ik heb over deze wijze van verdelen advies gevraagd aan de Kiesraad. De Kiesraad onderschrijft in zijn advies van 19 maart 2009 de verdeling van de extra zetel als restzetel op basis van de oorspronkelijke kiesdeler gebaseerd op 25 zetels.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten