Kamerstuk 31700-IV-31

Reactie op verzoek cie om informatie over de Bon Futuro gevangenis

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 10 februari 2009
Indiener(s): Ank Bijleveld (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting bestuur de nederlandse antillen en aruba financiƫn openbare orde en veiligheid organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-IV-31.html
ID: 31700-IV-31

31 700 IV
Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2009

24 587
Justitiële Inrichtingen

nr. 31
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 februari 2009

Bij brief van 29 januari 2009 met als kenmerk 2009Z01408/2009D03551 heeft de Vaste Kamercommissie Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken mij verzocht om informatie over het opknappen van de Bon Futuro gevangenis te Curaçao. In deze brief zal ik ingaan op de gestelde vragen.

De Nederlandse regering heeft vanaf 2006 budget voor de uitvoering van het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen (PVNA) beschikbaar gesteld. Dit geld wordt beheerd door USONA. Door de Antilliaanse minister van Justitie, verantwoordelijk voor de uitvoering van het PVNA, was een deel van dit bedrag, Nafl. 12,5 miljoen, gereserveerd voor de uitbreiding van de Bon Futuro gevangenis. Dit bedrag bleek echter (ruim) onvoldoende om de gewenste uitbreiding tot stand te brengen. Aangezien zowel Nederland als het Land Nederlandse Antillen geen aanvullend budget beschikbaar stelden, is besloten om de uitbreiding van de Bon Futuro gevangenis uit te stellen.

Door het uitstellen van de uitbreiding van de Bon Futuro gevangenis, kwam de Nafl 12,5 miljoen in 2007 beschikbaar. In overleg met het Land Nederlandse Antillen is besloten dit bedrag te bestemmen voor andere prioriteiten, waaronder de renovatie van politieposten en materiële voorzieningen ter verbetering van de veiligheid van de gevangenis op Sint Maarten.

Momenteel onderzoekt de Antilliaanse regering de mogelijkheden om de uitbreiding of nieuwbouw van de Bon Futuro gevangenis alsnog te realiseren. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid van publiek-private samenwerking. Dit is een verantwoordelijkheid van de Antilliaanse regering.

De uitbreiding van de Bon Futuro gevangenis zoals hierboven beschreven moet los worden gezien van de verbetering van de huidige gevangenis. In 2008 heeft de Nederlandse regering, mede naar aanleiding van het rapport van het Europees Comité inzake de voorkoming van folteringen en onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen (Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, hierna te noemen «CPT»)1 € 9,5 miljoen extra ter beschikking gesteld. Dit bedrag is bedoeld om de kwaliteit van het gevangeniswezen in de Nederlandse Antillen te verbeteren en de aanbevelingen van het CPT over te nemen. Een deel van dit bedrag komt ten goede aan de Bon Futuro gevangenis. Het geld zal onder meer worden besteed aan de fysieke verbeteringen van de gevangenis en aan een nieuw beveiligingssysteem.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten


XNoot
1

Tweede Kamer, vergaderjaar 2007–2008, 24 587 en 31 200 VI, nr. 245.