Kamerstuk 31700-A-114

Aanvullende afspraken Bestuurlijk Overleg MIRT over de Zuidoostvleugel Brabantstad

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 18 juni 2009
Indiener(s): Camiel Eurlings (minister verkeer en waterstaat) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn ruimte en infrastructuur ruimtelijke ordening verkeer weg
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-A-114.html
ID: 31700-A-114

31 700 A
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2009

nr. 114
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 juni 2009

Onder verwijzing naar mijn brief van 16 juni 2009 (Kamerstuk 31 700 A, nr. 98) over de uitkomsten bestuurlijke overleggen MIRT van 18 en 19 mei 2009 bericht ik u het volgende.

Op 18 juni jl. heb ik, mede namens mijn collega’s van VROM en LNV, aanvullend bestuurlijk overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de provincie Noord-Brabant en de Stadsregio Eindhoven over de MIRT Verkenning Zuidoostvleugel Brabantstad. Wij hebben de volgende afspraken gemaakt:

– VenW zegt momenteel € 253 mln toe voor realisatie van de Ruit rond Eindhoven en Helmond. De verbetering van de regionale wegenstructuur rond Eindhoven is één van de vijf prioriteiten uit de Mobiliteitsaanpak.

Ik zal de provincie op korte termijn een brief sturen waarin het bedrag en de voorwaarden aan de rijksbijdrage zullen staan. Tijdens het najaarsoverleg MIRT zal een convenant worden getekend. De komende maanden wordt een plan-MER door de provincie uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten zal nader overleg plaatsvinden.

– Rijk en regio zijn het eens om in het Middengebied tussen Eindhoven en Helmond een rijksbufferzone aan te wijzen. Een overeenkomst daartoe zal binnenkort worden getekend.

– Rijk en regio werken de komende maanden een aanpak uit om de groen-blauwe structuren in het gebied te versterken. Naast de maatregelen die nodig zijn voor compensatie/mitigatie van de Ecologische Hoofdstructuur als gevolg van de voltooiing van de Ruit rond Eindhoven en Helmond, zullen ook andere maatregelpakketten daarbij worden betrokken.

In het najaarsoverleg zullen hier afspraken over worden gemaakt.

LNV en VROM zullen actief zoeken naar mogelijkheden van medefinanciering voor zover rijksdoelen worden bevorderd.

De minister van Verkeer en Waterstaat,

C. M. P. S. Eurlings