Kamerstuk 31549-23

Nader gewijzigd amendement van de leden Fritsma en Van Nieuwenhuizen-Wijbenga ter vervanging van nr. 22 dat regelt dat ook bepaalde referenten kunnen worden beperkt in hun referentschap indien zij onjuiste gegevens verstrekken of gegevens achterhouden

Dossier: Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met nationale visa en enkele andere onderwerpen


54,0 %
46,0 %

D66

GL

PvdA

CDA

PvdD

VVD

PVV

CU

SGP

SP


Nr. 23 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN FRITSMA EN VAN NIEUWENHUIZEN-WIJBENGA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 22

Ontvangen 1 november 2011

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel C, worden aan artikel 2k, eerste lid, twee volzinnen toegevoegd, luidende: Onze Minister kan besluiten de aanvraag, ingediend door een referent, zijnde een gastgezin van een au pair of een onderneming of rechtspersoon, dan wel een vestiging daarvan, voor zover vereist ingeschreven in het handelsregister, bedoeld in artikel 2 van de Handelsregisterwet 2007, die ten behoeve van het voorgenomen verblijf op grond van een machtiging tot voorlopig verblijf of het verblijf op grond van een verblijfsvergunning als bedoeld in artikel 14, niet te behandelen, indien die referent onjuiste gegevens heeft verstrekt dan wel gegevens heeft achtergehouden terwijl die gegevens tot afwijzing van een eerdere aanvraag tot het verlenen, verlengen of wijzigen van een visum of verblijfsvergunning hebben geleid of zouden hebben geleid van een vreemdeling voor wie als referent werd opgetreden. Artikel 4:5, vierde lid, Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing.

Toelichting

Dit amendement regelt dat niet slechts maatregelen worden getroffen tegen vreemdelingen die tijdens verblijfsprocedures fraude plegen, maar dat ook maatregelen getroffen kunnen worden tegen referenten, zijnde een gastgezin van een au pair of een onderneming of rechtspersoon, dan wel een vestiging daarvan. De minister kan besluiten de aanvraag van zulk een referent niet in behandeling te nemen, indien die referent onjuiste gegevens heeft verstrekt dan wel gegevens heeft achtergehouden terwijl die gegevens tot afwijzing van een eerdere aanvraag tot het verlenen, verlengen of wijzigen van een visum of verblijfsvergunning hebben geleid of zouden hebben geleid van een vreemdeling voor wie als referent werd opgetreden.

Kortom, wanneer ten aanzien van een referent is aangetoond dat hij fraude heeft gepleegd (met als doel het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor de vreemdeling voor wie hij als referent optreedt), kan de minister besluiten deze referent uit te sluiten van de mogelijkheid om in de toekomst nogmaals als referent op te treden.

Fritsma

Van Nieuwenhuizen-Wijbenga