Kamerstuk 31549-20

Amendement van de leden Fritsma en Van Nieuwenhuijzen-Wijbenga dat regelt dat ook referenten kunnen worden beperkt in hun referentschap indien zij onjuiste gegevens verstrekken of gegevens achterhouden

Dossier: Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met nationale visa en enkele andere onderwerpen


Nr. 20 AMENDEMENT VAN DE LEDEN FRITSMA EN VAN NIEUWENHUIZEN-WIJBENGA

Ontvangen 25 oktober 2011

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel C, worden in artikel 2k, eerste lid, onderdeel b, de woorden «een referent» vervangen door: een referent die nimmer onjuiste gegevens heeft verstrekt dan wel gegevens heeft achtergehouden terwijl die gegevens tot afwijzing van een eerdere aanvraag tot het verlenen, verlengen of wijzigen van een visum of verblijfsvergunning hebben geleid of zouden hebben geleid van een vreemdeling voor wie als referent werd opgetreden.

II

Na artikel II wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel IIA

  • 1. Indien artikel I, onderdeel D, van de Wet van 7 juli 2010 tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 en enkele andere wetten in verband met de versterking van de positie van de referent in het reguliere vreemdelingenrecht en versnelling van de vreemdelingrechtelijke procedure (Wet modern migratiebeleid) (Stb. 2010, 290), eerder in werking is getreden of treedt dan, onderscheidenlijk op dezelfde datum in werking treedt als artikel I, onderdeel C, van deze wet, wordt aan artikel 2a, eerste lid, van de Vreemdelingenwet 2000 een volzin toegevoegd, luidende: Indien een referent onjuiste gegevens heeft verstrekt dan wel gegevens heeft achtergehouden terwijl die gegevens tot afwijzing van een eerdere aanvraag tot het verlenen, verlengen of wijzigen van een visum of verblijfsvergunning hebben geleid of zouden hebben geleid van een vreemdeling voor wie als referent werd opgetreden, kan deze referent niet langer als referent optreden.

  • 2. Indien artikel I, onderdeel D van de Wet van 7 juli 2010 tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 en enkele andere wetten in verband met de versterking van de positie van de referent in het reguliere vreemdelingenrecht en versnelling van de vreemdelingrechtelijke procedure (Wet modern migratiebeleid) (Stb. 2010, 290), later in werking treedt dan artikel I, onderdeel C, van deze wet, wordt aan artikel I, onderdeel D, artikel 2a, eerste lid, van die wet een volzin toegevoegd, luidende: Indien een referent onjuiste gegevens heeft verstrekt dan wel gegevens heeft achtergehouden terwijl die gegevens tot afwijzing van een eerdere aanvraag tot het verlenen, verlengen of wijzigen van een visum of verblijfsvergunning hebben geleid of zouden hebben geleid van een vreemdeling voor wie als referent werd opgetreden, kan deze referent niet langer als referent optreden.

Toelichting

Dit amendement regelt dat niet slechts maatregelen worden getroffen tegen vreemdelingen die tijdens verblijfsprocedures fraude plegen, maar dat ook referenten kunnen worden beperkt in hun referentschap indien zij onjuiste gegevens verstrekken of gegevens achterhouden. Een referent kan, door middel van dit amendement, niet langer als referent optreden indien deze eerder onjuiste gegevens heeft verstrekt of gegevens heeft achtergehouden terwijl die gegevens tot afwijzing van een eerdere aanvraag tot het verlenen, verlengen of wijzigingen van een visum of verblijfsvergunning hebben geleid of zouden hebben geleid van een vreemdeling voor wie als referent werd opgetreden.

Wanneer ten aanzien van een referent is aangetoond dat hij fraude heeft gepleegd (met als doel het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor de vreemdeling voor wie hij als referent optreedt) dan wordt deze referent kortom uitgesloten van de mogelijkheid om in de toekomst nogmaals als referent op te treden.

Fritsma

Van Nieuwenhuizen-Wijbenga