Kamerstuk 31301-9

Wijziging Invorderingswet 1990 (vervanging g-rekeningstelsel door depotstelsel); Tweede Nota van Wijziging

Dossier: Fiscaal stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen

Gepubliceerd: 24 december 2008
Indiener(s):
Onderwerpen: belasting economie financiƫn ondernemen organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31301-9.html
ID: 31301-9
Origineel: 31301-2

31 301
Wijziging van de Invorderingswet 1990 en enkele andere wetten, (vervanging g-rekeningenstelsel door een depotstelsel, tijdelijke verlaging van het MKB-tarief van de vennootschapsbelasting, aanpassing artikel 8.12 van de Wet inkomstenbelasting 2001 en aanpassing van artikel 45 en artikel 91 van de Comptabiliteitswet 2001)

nr. 9
TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 24 december 2008

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1

In het opschrift wordt «wetten,» vervangen door «wetten». Voorts wordt «artikel 8.12» vervangen door: artikel 6.18 en artikel 8.12.

2

In de considerans wordt «artikel 8.12» vervangen door: de artikelen 6.18 en 8.12.

3

Artikel IIC komt te luiden:

ARTIKEL IIC

De Wet inkomstenbelasting 2001 wordt als volgt gewijzigd:

A. Artikel 6.18, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel c vervalt «artikel 6 van».

2. In onderdeel d vervalt «artikel 15 van».

3. Na onderdeel f wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel f door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

g. uitgaven als bedoeld in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten of de Wet maatschappelijke ondersteuning voor zover een bijdrage is verschuldigd ter verkrijging van een subsidie of tegemoetkoming als bedoeld in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten of de Wet maatschappelijke ondersteuning ter bekostiging van die uitgaven.

B. In artikel 8.12 worden het in het eerste lid, onderdeel b, genoemde bedrag en het in het zevende lid eerstgenoemde bedrag vervangen door: € 8859.

Toelichting

Ingevolge de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten worden eigen bijdragen die krachtens de artikelen 6 van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en 15 van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verschuldigd zijn, niet in aanmerking genomen als uitgaven voor specifieke zorgkosten in de op grond van de hiervoor genoemde wet vanaf 1 januari 2009 geldende fiscale regeling. Verzuimd is echter – anders dan uitdrukkelijk wel was beoogd – ook de overige eigen bijdragen die krachtens de AWBZ en de Wmo verschuldigd zijn, van de aftrek uit te sluiten. Tijdens de parlementaire behandeling is steeds aangegeven dat eigen bijdragen AWBZ en Wmo niet meer voor aftrek in aanmerking zullen komen en dat in plaats daarvan een korting op deze eigen bijdragen zal worden verleend. Die korting geldt voor alle eigen bijdragen AWBZ en Wmo en niet alleen voor de eigen bijdragen die verschuldigd zijn krachtens de artikelen 6 AWBZ en 15 Wmo. Het in stand houden van de aftrek van een deel van de eigen bijdragen zou derhalve afbreuk doen aan de doelstellingen van en de consistentie binnen de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Om die reden dient deze technische omissie te worden gecorrigeerd, hetgeen bij deze nota van wijziging gebeurt. Daarbij is tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt om duidelijker in de wettekst tot uitdrukking te brengen dat de aftrekbeperking ook geldt bij de verstrekking van een persoonsgebonden budget en bij de verstrekking van een financiële tegemoetkoming in het kader van de Wmo. Ook het opschrift en de considerans van het onderhavige wetsvoorstel worden in dat kader aangepast. Daarnaast is een redactionele aanpassing in deze nota van wijziging opgenomen en is de bij de eerste nota van wijziging in artikel IIC van het onderhavige wetsvoorstel opgenomen technische wijziging van artikel 8.12 van de Wet inkomstenbelasting 2001 in een afzonderlijk onderdeel van genoemd artikel IIC ondergebracht.

Ingevolge artikel III, eerste lid, van het onderhavige wetsvoorstel werkt ook de voorgestelde wijziging van artikel 6.18 van de Wet inkomstenbelasting 2001 terug tot en met 1 januari 2009.

De staatssecretaris van Financiën,

J. C. de Jager