Kamerstuk 31301-41

Fiscaal stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen; Brief van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Dossier: Fiscaal stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen


31 301
Fiscaal stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen

nr. 41
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 juni 2009

Tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Fiscaal Stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen1 op 27 mei jl. (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2008–2009, nr. 88, blz. 6843–6885) heeft uw Kamer aan de staatssecretaris van Financiën gevraagd per brief op hoofdlijnen de contouren van de nieuwe tegemoetkomingsregeling voor specifieke zorgkosten te schetsen, hetgeen de staatssecretaris heeft toegezegd. Met deze brief geef ik, mede namens de staatssecretaris van Financiën, gevolg aan die toezegging.

De regeling tegemoetkoming specifieke zorgkosten (verder TSZ-regeling) is de opvolger van de regeling tegemoetkoming buitengewone uitgaven (verder TBU-regeling) die was opgenomen in het inmiddels vervallen Tijdelijk besluit tegemoetkoming buitengewone uitgaven2. Met de invoering van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten per 1 januari 2009 is in de Wet inkomstenbelasting 2001 de buitengewone uitgavenregeling vervangen door de regeling uitgaven voor specifieke zorgkosten. Hierdoor is de TBU-regeling vervallen en ontstaat de noodzaak voor een nieuwe tegemoetkomingsregeling, de TSZ-regeling. De TSZ-regeling is een niet-fiscale tegemoetkomingsregeling voor chronisch zieken en gehandicapten die in de inkomstenbelasting hun uitgaven voor specifieke zorgkosten als gevolg van heffingskortingen niet of niet geheel kunnen verzilveren. In essentie is de TSZ-regeling gelijk aan de TBU-regeling. Wel wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de regeling zowel uitvoeringstechnisch als juridisch te optimaliseren. Hierna geef ik op hoofdlijnen de contouren van de TSZ-regeling weer. Zoals de staatssecretaris van Financiën tijdens het voornoemde debat al heeft aangegeven zijn de hier geschetste contouren van de nieuwe TSZ-regeling gebaseerd op ons voornemen tot vormgeving van die regeling. De definitieve vormgeving is uiteraard afhankelijk van de besluitvorming in de Ministerraad. Het Besluit tegemoetkoming specifieke zorgkosten zal na behandeling in de Ministerraad aan uw Kamer worden gezonden zodat u de gelegenheid heeft hierop te reageren. Naar verwachting zal het besluit na het zomerreces aan uw Kamer worden gezonden.

De TSZ-regeling zal een niet-fiscale financiële compensatie bieden aan chronisch zieken en gehandicapten die hun fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten vanwege het recht op heffingskortingen niet of niet geheel kunnen benutten. Net als de TBU-regeling heeft de TSZ-regeling het karakter van een inkomensondersteunende maatregel aan de uitgavenkant. Het uitgangspunt en de berekeningswijze van de tegemoetkoming zijn gelijk aan die van de TBU-regeling. Daarnaast zal de tegemoetkoming in de TSZ-regeling net als de tegemoetkoming in de TBU-regeling zonder aanvraag van de belastingplichtige door de Belastingdienst worden toegekend.

Wel zal de kring van gerechtigden van de TSZ-regeling worden uitgebreid. Op grond van de tekst van de TBU-regeling was de kring van gerechtigden onder de TBU-regeling beperkt tot binnenlandse belastingplichtigen. Echter ook buitenlandse belastingplichtigen kunnen onder voorwaarden1 recht hebben op aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten en ook zij kunnen om dezelfde reden als voornoemd een verzilveringsprobleem hebben. Europeesrechtelijk gezien is er geen rechtvaardiging voor dit onderscheid. In de TBU-praktijk krijgen voornoemde buitenlandse belastingplichtigen om die reden reeds een tegemoetkoming. In de TSZ-regeling zal de uitbreiding van de kring van gerechtigden ook juridisch worden vastgelegd.

Om uitvoeringstechnische redenen zullen er doelmatigheidsgrenzen worden opgenomen in de TSZ-regeling voor de uitbetaling van een tegemoetkoming (€ 15) en de eventuele terugvordering van een ten onrechte genoten tegemoetkoming (€ 50). In de TBU-praktijk blijken regelmatig kleine tegemoetkomingsbedragen voor te komen die leiden tot een inefficiënte inzet van mensen en middelen.

In de TBU-regeling ontbreken termijnen voor de vaststelling van de tegemoetkoming door de Belastingdienst en heeft de belastingplichtige beperkte mogelijkheden om het uitblijven van een tegemoetkoming te betwisten. Daarom worden er in de TSZ-regeling behandelingstermijnen opgenomen met rechtsingang voor de belastingplichtige.

De TSZ-regeling zal naar verwachting in het najaar in het Staatsblad worden gepubliceerd en zal met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2009 in werking treden. Belastingplichtigen kunnen in hun aangifte inkomstenbelasting 2009 voor het eerst uitgaven voor specifieke zorgkosten in aftrek brengen. Op basis van de definitieve aanslag inkomstenbelasting over 2009 die vanaf de tweede helft van 2010 zal worden opgelegd zullen in 2010 de eerste tegemoetkomingen specifieke zorgkosten kunnen worden vastgesteld.

De TSZ-regeling zal daarmee tijdig kenbaar zijn voor zowel belastingplichtigen als de Belastingdienst.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink


XNoot
1

Kamerstukken 31 301.

XNoot
2

De TBU-regeling kan op grond van artikel 19 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten nog wel worden toegepast op de jaren tot en met 2008 waarin fiscaal nog buitengewone uitgaven in aanmerking konden worden genomen.

XNoot
1

Zij moeten dan gebruik maken van de keuzeregeling van artikel 2.5 van de Wet inkomstenbelasting 2001.