Kamerstuk 30425-10

Wijziging van o.m. de Wet schadeloosstelling leden Tweede Kamer in verband met openbaarmaking van nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties; Nota naar aanleiding van het nader verslag

Dossier: Wijziging van de Provinciewet en de Gemeentewet in verband met de openbaarmaking van nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties


30 425
Wijziging van de Wet schadeloosstelling leden Tweede Kamer, de Wet vergoedingen leden Eerste Kamer, de Wet schadeloosstelling, uitkering en pensioen leden Europees Parlement, de Provinciewet en de Gemeentewet in verband met de openbaarmaking van nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties

nr. 10
NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET NADER VERSLAG

Ontvangen 19 juni 2008

De regering wil de leden van de verschillende fracties danken voor hun inbreng voor het nader verslag.

De leden van de SP-fractie merkten op dat zij geen nadere vragen of opmerkingen hadden over dit specifieke wetsvoorstel, maar wezen volledigheidshalve op bijdragen aan het nader verslag over de voorstellen van wet tot wijziging van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (30 424) en wijziging van de Wet rechtspositie ministers en staatssecretarissen (30 426). De regering is in de nota’s naar aanleiding van het nader verslag van genoemde voorstellen van wet die gelijktijdig met deze nota zijn uitgebracht, ingegaan op de opmerkingen van de leden van de fractie van de SP.

De leden van de VVD-fractie bedankten de regering voor de gegeven antwoorden in de nota naar aanleiding van het verslag. Graag wilden zij nogmaals aandacht vragen voor de reiskostenvergoeding buiten het woon-werkverkeer. In het verleden is om financiële redenen het kilometeraantal, waarop de vergoeding is gebaseerd, verlaagd van 20 000 naar 17 500. Gevraagd is of het thans niet verstandig is het forfaitaire bedrag weer te baseren op 20 000 kilometer. In de nota naar aanleiding van het verslag had de regering aangegeven open te staan hiervoor een nota van wijziging in te dienen. Graag ontvingen de leden van de VVD-fractie een reactie op dit punt.

In de nota naar aanleiding van het verslag heeft de regering uiteengezet waarom het aantal kilometers in het verleden is verlaagd. Beweegreden was de verhoging van de schadeloosstelling te compenseren met een gelijktijdige verlaging van de onkostenvergoedingen, zodat netto een neutraal inkomenseffect zou worden bewerkstelligd. Daarbij heeft de regering overigens niet zozeer toegezegd op dit punt een nota van wijziging in te dienen, maar aangegeven open te staan voor argumenten de reiskostenvergoeding buiten woon-werkverkeer weer op 20 000 kilometer in plaats van 17 500 kilometer te baseren. Deze onkostenvergoeding heeft immers betrekking op reizen gemaakt in de uitoefening van het Kamerlidmaatschap.

Overigens wordt voorgesteld de kilometervergoeding wel weer op het oude netto niveau te brengen. Met ingang van 1 januari 2004 is de belastingwetgeving aangepast en is de belastingvrije kilometervergoeding verlaagd van € 0,28 tot € 0,18 per kilometer. In artikel 7 lid 2 van de Wet schadeloosstelling leden Tweede Kamer is nu geregeld dat een kilometervergoeding wordt betaald die gelijk is aan de maximale belastingvrij toegestane vergoeding voor autokosten per kilometer. Dit betekent dat de vergoeding voor Kamerleden ten gevolge van de gewijzigde belastingwetgeving met ingang van 1 januari 2004 is verlaagd naar € 0,18 per kilometer. De kilometervergoeding voor het rijkspersoneel bleef echter gehandhaafd op € 0,28 per kilometer. Voor het rijkspersoneel betekende dit dat met ingang van 1 januari 2004 € 0,10 per kilometer als belastbaar inkomen werd aangemerkt.

Per 1 januari 2006 is de belastingvrije kilometervergoeding verhoogd van € 0,18 naar € 0,19. Verder is in de sector Rijk met de Centrales van Overheidspersoneel overeengekomen dat de kilometervergoeding voor het rijkspersoneel met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2006 van € 0,28 wordt verhoogd tot € 0,37 per kilometer. Dit betekent dat voor het rijkspersoneel nu (€ 0,37 – € 0,19 =) € 0,18 per kilometer als belastbaar inkomen wordt aangemerkt. Netto bedraagt de vergoeding dan echter weer € 0,28 per kilometer. De kilometervergoeding is daarmee teruggebracht op het oude niveau. Voorgesteld wordt deze regeling ook op de leden van de Tweede Kamer toe te passen en in de Wet schadeloosstelling leden Tweede Kamer te bepalen dat Kamerleden een kilometervergoeding ontvangen die gelijk is aan de vergoeding voor het rijkspersoneel. Dit betekent dat de vergoeding voor de leden van de Tweede Kamer met terugwerkende kracht weer € 0,28 netto per kilometer bedraagt.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. ter Horst