Stemming

Amendement van het lid Van Strien c.s. over middelen voor ROM's

94,6 %
4,7 %


SGP

PvdD

PvdA

FVD

BBB

SP

PVV

Fractie Den Haan

BIJ1

Groep Van Haga

CDA

CU

D66

Volt

Omtzigt

GL

Ephraim

VVD

JA21

DENK


Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID VAN STRIEN C.S.

Ontvangen 12 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatie en ondernemerschap voor duurzame welvaartsgroei worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 4.000 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Toekomstfonds worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 4.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement willen de indieners 4 miljoen vrijmaken in 2024 om de positie van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) te versterken. ROM’s zorgen al decennialang voor (regionale) economische groei. Doordat zij verankerd zijn in de haarvaten van iedere regio leveren de ROM’s op een laagdrempelige manier toegang voor innovatieve ondernemers tot kapitaal, kennis en buitenlandse markten.

Er zijn op dit moment 9 verschillende ROM’s actief. Deze ROM’s ontvangen een jaarlijkse bijdrage vanuit hun provincies en vanuit EZK. Het grootste gedeelte (80%) komt vanuit de provincies. De bijdragen uit de provincies mag niet besteed worden aan bovenregionale samenwerking. Een pilot heeft echter aangetoond dat bovenregionale samenwerking van de ROM’s meerwaarde en potentie heeft. Deze samenwerking helpt bij het versterken van regio-overstijgende innovatieketens, netwerkstructuren en het delen van kennis en ervaringen.

Door de bijdrage aan de ROM’s vanuit EZK met incidenteel € 4 miljoen te verhogen, kunnen de ROM’s op basis van het meerjarenplan dat in Q4 wordt opgeleverd invulling geven aan de ambities om de bovenregionale samenwerking op landelijke thema’s zoals Smart Industry digitalisering MKB, batterijtechnologie en voedselverspilling te intensiveren. Zo kan hiermee bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in datagedreven operaties. De schat aan data die alle ROMs gezamenlijk hebben over het innovatieve MKB kan op deze wijze in gezamenlijkheid met o.a. Techleap en InvestNL ontsloten worden ter verbetering van de positie en groeikansen van het innovatieve MKB. Als bijkomend voordeel van deze incidentele bovenregionale bijdrage, kan ook meer duidelijkheid worden verschaft over de toegevoegde waarde van de samenwerking van de verschillende overheden bij de uitvoering en aansturing van de ROMs.

De dekking voor dit amendement komt uit de overgebleven middelen van Q4C uit 2023. Deze middelen zijn via de 100% eindejaarsmarge in 2024 weer beschikbaar op artikel 3. Met dit amendement willen de indieners deze middelen overhevelen naar artikel 2.

Van Strien Amhaouch Romke De Jong Stoffer Graus


Amendement van het lid Van Strien c.s. over middelen voor ROM's

2023-10-12
Dossier: 36410-XIII
Indiener(s): Pim van Strien (VVD), Chris Stoffer (SGP), Dion Graus (PVV), Mustafa Amhaouch (CDA), Romke de Jong (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XIII-19.html