Stemming

Amendement van het lid Boswijk c.s. over financiering van het Veteranen Search Team

100,0 %
0,0 %


SP

Volt

SGP

D66

CDA

PvdD

CU

FVD

VVD

JA21

PVV

DENK

GroenLinks-PvdA

BBB

NSC


Nr. 40 AMENDEMENT VAN HET LID BOSWIJK C.S.

Ontvangen 6 februari 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 9 Algemeen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 150 (x € 1.000).

II

In artikel 10 Apparaat kerndepartement worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 150 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt € 150.000 beschikbaar gesteld voor de financiering van het Veteranen Search Team. De Stichting Veteranen Search Team (VST) ondersteunt de politie bij de vermissing van een persoon en vervult hiermee een belangrijke rol. Dit team bestaat voor 85% uit (actief dienende) veteranen en voor de rest uit vertegenwoordigers van overige geüniformeerde diensten. Op dit moment telt het team bijna 2.500 vrijwilligers en wordt ongeveer 70 keer per jaar op verzoek en onder regie van de politie ingeschakeld in zoekacties van vermiste personen. Een klein deel van de veteranen die zich als vrijwilliger inzet is tijdens uitvoering van missies in het verleden beschadigd geraakt. Deelname aan inzet met Veteranen Search Team geeft kracht en kameraadschap, wat herstel bevordert.

De financiering van de stichting is afhankelijk van sponsoring en donaties. Met dit amendement wordt voor 2024 een bedrag van € 150.000 beschikbaar gesteld om, naast andere vormen van financiering, ondersteuning te bieden vanuit Defensie aan het VST. De subsidieverstrekking verloopt via het Nederlands Veteranen Instituut (NLVi) op basis van een door hen goedgekeurd activiteitenplan van het VST.

Deze medefinanciering vanuit Defensie is een blijk van erkenning en waardering voor veteranen die zich inzetten om vermiste personen te vinden en de politie hierbij te ondersteunen. Het draagt bij aan de taakuitvoering van de stichting, de borging van de samenwerking met de politie en de verwezenlijking van de ambitie om het Veteranen Search Team sneller te kunnen ontplooien na een inzetverzoek. Na een jaar vindt in samenspraak met het Ministerie van J&V evaluatie plaats.

Dekking voor dit amendement wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte ruimte van artikel 10 Apparaat kerndepartement.

Boswijk Podt Tuinman


Amendement van het lid Boswijk c.s. over financiering van het Veteranen Search Team

2024-02-06
Dossier: 36410-X
Indiener(s): Anne-Marijke Podt (D66), Gijs Tuinman (BBB), Derk Boswijk (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-X-40.html