Stemming

Amendement van de leden Bushoff en Ellemeet over het informeren van het donorkind over erfelijke aandoeningen

28,2 %
71,1 %


SGP

DENK

VVD

D66

Fractie Den Haan

Volt

SP

PVV

BIJ1

Groep Van Haga

PvdA

CU

GL

FVD

PvdD

JA21

Omtzigt

CDA

BBB


Nr. 15 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BUSHOFF EN ELLEMEET

Ontvangen 12 april 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel G, wordt in het voorgestelde artikel 3c, derde lid, eerste zin, vervalt «indien het College over die gegevens beschikt vanwege een eerder ingediend verzoek als bedoeld in deze paragraaf,».

II

In artikel I wordt na onderdeel G een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ga

Voor artikel 4 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 2a. Bewaring en verwerking van gegevens van het donorkind

Artikel 3d

  • 1. De verrichter is, met het oog op het bepaalde in artikel 3c, derde lid, verplicht de volgende gegevens van het kind dat door kunstmatige donorbevruchting is verwekt te verzamelen en binnen een door het College bij reglement te bepalen termijn aan deze ter beschikking te stellen:

    • a. de geslachtsnaam, voornamen, geboortedatum, woonplaats en het burgerservicenummer van het kind, tenzij aan het kind geen burgerservicenummer is toegekend krachtens de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer;

    • b. de geslachtsnaam en voornamen van de moeder van het kind.

  • 2. Het College draagt zorg voor een zorgvuldige bewaring van de gegevens van het kind dat door kunstmatige donorbevruchting is verwekt gedurende ten minste tachtig jaren te rekenen van de dag waarop hij deze gegevens ontvangt.

Artikel 3e

Het College is bevoegd tot het verwerken van persoonsgegevens van het kind dat door kunstmatige donorbevruchting is verwekt, indien de verwerking met het oog op het bepaalde in artikel 3c, derde lid, noodzakelijk is voor het verschaffen van informatie hierover aan het kind.

III

Artikel I, onderdeel I, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel 2 wordt in het voorgestelde tweede lid «en 3c, eerste lid,» steeds vervangen door «3c, eerste lid, en 3d».

2. In onderdeel 3 wordt «en 3c, eerste lid,» vervangen door «3c, eerste lid, en 3d».

3. In onderdeel 4 wordt «en 3c, eerste lid,» vervangen door «3c, eerste lid, en 3d».

IV

In artikel I, onderdeel O, wordt na «3c, eerste lid,» ingevoegd «3d,».

V

In artikel I, onderdeel P, wordt na «3c, eerste lid,» ingevoegd «3d,».

VI

In onderdeel Pa wordt in het voorgestelde artikel 10b, eerste lid, wordt «of 3c, eerste lid» vervangen door «3c, eerste lid, of 3d».

VII

In artikel I, onderdeel Q, wordt «of 3c, eerste lid,» vervangen door «3c, eerste lid, of 3d».

Toelichting

Dit amendement regelt dat donorkinderen op de hoogte gesteld worden van een genetische aandoening bij de donor van wie zij afstammen.

In het wetsvoorstel wordt gekozen voor het niet per definitie actief informeren van het donorkind. In het geval van genetische aandoeningen met mogelijk grote gevolgen voor de gezondheid en het leven van donorkinderen kan het recht op niet-weten niet zwaarder wegen; een donorkind kan hierdoor immers mogelijk te laat de juiste zorg en screening krijgen.

Het is niet te garanderen dat voldoende bekend zal worden bij donorkinderen dat een initieel verzoek gedaan moet worden voor informatie over een melding van een genetische aandoening, om ooit geïnformeerd te worden als die situatie zich werkelijk aandient.

Het kan toch niet zo zijn dat volwassen donorkinderen niet actief worden geïnformeerd en afhankelijk zijn van hun ouders voor het verkrijgen van informatie die rechtstreeks betrekking heeft op hun gezondheid en hun leven. Wat als een volwassen donorkind geen contact meer heeft met de ouders, of de ouders inmiddels zijn overleden?

Met dit amendement wordt het College verplicht de arts de persoonsidentificerende kenmerken van donorkinderen te verstrekken om deze te kunnen informeren over een risico op een erfelijke aandoening.

Bushoff Ellemeet


Amendement van de leden Bushoff en Ellemeet over het informeren van het donorkind over erfelijke aandoeningen

2023-04-12
Dossier: 35870
Indiener(s): Corinne Ellemeet (GL), Julian Bushoff (PvdA)
Onderwerpen: burgerlijk recht openbare orde en veiligheid organisatie en beleid recht zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35870-15.html