Stemming

Amendement van het lid Ellian over een bewijsvermoeden van 6 maanden voor de consumentenkoop van levende dieren

42,7 %
57,3 %


D66

DENK

PVV

PvdD

JA21

VVD

SGP

FVD

BBB

BIJ1

PvdA

GL

CU

CDA

SP

Volt

Fractie Den Haan

Groep Van Haga

Omtzigt


Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID ELLIAN

Ontvangen 25 januari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel G, wordt aan het voorgestelde artikel 18a een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van lid 2 wordt, voor zover het een consumentenkoop betreft van een levend dier, vermoed dat deze bij aflevering niet aan de overeenkomst beantwoordt, indien de afwijking van hetgeen is overeengekomen zich binnen zes maanden na aflevering openbaart, tenzij de verkoper anders aantoont of de aard van het dier of de aard van de afwijking zich daartegen verzet.

Toelichting

De regering heeft besloten geen gebruik te maken van de mogelijkheid die de richtlijn biedt om de verkoop van levende dieren uit te sluiten van het toepassingsbereik van de richtlijn.1 De regering stelt gebruikmaking van deze mogelijkheid zou leiden tot een vermindering van de prikkel voor professionele fokkers om meer voorzorgsmaatregelen te nemen om ziekten en gebreken bij dieren te voorkomen.

De indiener stelt dat de huidige wettelijke regeling een goede balans oplevert tussen de belangen van (consumenten)kopers en verkopers van levende dieren. Derhalve wordt voorgesteld de huidige termijn van zes maanden waarvoor het bewijsvermoeden geldt, te handhaven. Dit sluit ook aan bij het streven van de regering om zoveel mogelijk een gelijk speelveld na te streven, nu landen zoals Duitsland en Denemarken eveneens gebruik maken van de mogelijkheid die de richtlijn biedt om de verkoop van levende dieren uit te sluiten van het toepassingsbereik van de richtlijn.

Ellian


Amendement van het lid Ellian over een bewijsvermoeden van 6 maanden voor de consumentenkoop van levende dieren

2022-01-25
Dossier: 35734
Indiener(s): Ulysse Ellian (VVD)
Onderwerpen: bestuur economie ict organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35734-10.html