Stemming

Gewijzigd amendement van de leden Smeulders en Koerhuis ter vervanging van nr. 16 over verplichte vermelding registratienummer door dienstverleners die aanbiedingen voor toeristische verhuur adverteren

98,0 %
2,0 %


DENK

PvdD

CDA

GL

Krol

SGP

PVV

PvdA

VVD

CU

FVD

Van Kooten-Arissen

SP

Van Haga

50PLUS

D66


Nr. 27 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN SMEULDERS EN KOERHUIS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 161

Ontvangen 7 september 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel F, wordt aan het voorgestelde artikel 23a een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Voor zover de gemeenteraad toepassing heeft gegeven aan het eerste lid, is het verboden om een aanbod tot het gebruik van een woonruimte, als bedoeld in het eerste lid, voor een in de huisvestingsverordening omschreven vorm van toeristische verhuur te publiceren zonder dat daarbij een registratienummer is vermeld.

II

Artikel I, onderdeel J, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder 1 wordt na «artikel 23a, eerste lid» vervangen door «artikel 23a, eerste of derde lid».

2. Onder 2, onderdeel a, wordt in het voorgestelde onderdeel b «artikelen 23a, eerste lid» vervangen door «artikelen 23a, eerste of derde lid».

Toelichting

Toeristische verhuur via platforms wordt in bepaalde gemeenten als groot probleem ervaren. De leefbaarheid van buurten en wijken gaat achteruit en woningen die bedoeld zijn om in te wonen worden aan de woningvoorraad onttrokken. Gemeenten krijgen via dit wetsvoorstel de mogelijkheid om verhuurders van woningen regels op te leggen. Indieners zijn evenwel van mening dat ook de dienstverlener die aanbiedingen voor toeristische verhuur van woonruimte adverteert een (minimale) rol zou moeten spelen bij de aanpak van overlast en ongewenste verhuur. De indieners baseren zich hierbij op de zorgplicht («duty of care») die geldt voor dienstverleners. Waar een verdergaande, algemene monitoringsplicht strijdig zou zijn met de richtlijn inzake elektronische handel, mag wel van dienstverleners verwacht worden dat zij redelijke maatregelen nemen om aan hun zorgplicht te voldoen. Middels dit amendement wordt de zorgplicht voor dienstverleners om woningen te adverteren inclusief de vermelding van een registratienummer gecodificeerd. Wanneer verhuurders toch advertenties plaatsen zonder registratienummer, dan mag van de dienstverleners verwacht worden dat zij deze advertenties verwijderen.

Smeulders Koerhuis


Gewijzigd amendement van de leden Smeulders en Koerhuis ter vervanging van nr. 16 over verplichte vermelding registratienummer door dienstverleners die aanbiedingen voor toeristische verhuur adverteren

2020-09-07
Dossier: 35353
Indiener(s): Daniel Koerhuis (VVD), Paul Smeulders (GL)
Onderwerpen: cultuur en recreatie huisvesting huren en verhuren organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35353-27.html